Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Arviointineuvosto: Alkoholilain vaikutusten kokonaisuutta arvioitu puutteellisesti

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.4.2017 13.48
Uutinen 21/2017

Lainsäädännön arviointineuvoston mukaan alkoholilain kokonaishyödyistä ja –kustannuksista ei saa kattavaa käsitystä hallituksen esitysluonnoksen perusteella. Arviointineuvosto kiinnittää huomiota siihen, että lain hyötyjä on käsitelty ohuesti. Lain välillisiä vaikutuksia tulisi myös arvioida tarkemmin.

Arviointineuvosto pitää myönteisenä, että esitysluonnoksessa on hyödynnetty paljon tilasto- ja tutkimustietoa, joiden lähteet on pääosin mainittu. Myönteistä luonnoksessa on myös se, että siinä on useita euromääräisiä arvioita vaikutuksista. Esitysluonnos on sujuvasti kirjoitettu ja sisältää asianmukaisen kuvauksen lainsäädännön taustasta ja nykytilasta.

Arviointineuvosto kiinnittää huomiota esitysluonnoksen erisuuntaisiin elinkeinopoliittisiin sekä sosiaali- ja terveystavoitteisiin, joista keskeinen on alkoholihaittojen vähentäminen.  Näiden tavoitteiden yhtäaikainen saavuttaminen on neuvoston mukaan nykyisen, alkoholia ja sen käyttöä koskevan tutkimustiedon valossa todennäköisesti vaikeaa.

Arviointineuvosto katsoo, että esitysluonnoksessa on käsitelty kolmea melko suppeaa alkoholipolitiikan keinovaihtoehtoa. Esitysluonnoksessa tulisi esittää vaihtoehtoina muitakin keinoja, esimerkiksi saatavuutta ja verotusta koskevia keinoja. 

Arviointineuvosto kiinnittää huomiota siihen, että esitysluonnosta perustellaan keinona tukea panimoteollisuutta ja päivittäistavarakauppaa. Näitä aloja on mahdollista tukea myös muilla tavoin kuin alkoholilakia muuttamalla.

Lainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut alkoholilakia koskevan luonnoksen hallituksen esitykseksi eduskunnalle. Arviointineuvosto suosittelee, että esitysluonnosta korjataan ennen hallituksen esityksen antamista.

Arviointineuvoston lausunto 24.4.2017

Lisätietoja: arviointineuvoston varapuheenjohtaja Jyrki Tala, p. 050 382 3705 ja arviointineuvos Meri Virolainen, p. 0295 160 202, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun