Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU-ministerivaliokunnassa pääaiheina Eurooppa-neuvoston asiat

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 17.6.2016 9.48
Tiedote 264/2016

Osana valmistautumista kesäkuun Eurooppa-neuvostoon EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 16. kesäkuuta Britannian EU-suhdetta, EU-Nato -yhteistyötä sekä sisämarkkinoiden kehittämistä.

EU-ministerivaliokunta käsitteli EU:n varautumista Britannian kansanäänestyksen jälkeiseen tilanteeseen. Asia on EU-ministerivaliokunnassa myös ensi viikolla osana valmistautumista Eurooppa-neuvostoon (28. – 29.6.).

EU:n ja Naton suhde on esillä Eurooppa-neuvostossa valmistauduttaessa Naton Varsovan huippukokoukseen. Suomen tavoitteena Eurooppa-neuvostossa on vahvistaa EU:n omaa turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa sekä tiivistää EU:n ja Naton yhteistyötä seuraavilla aloilla: hybridiuhat, kyber, merellinen turvallisuus, kumppanimaiden kapasiteetin kehittäminen, suorituskyky-yhteistyö sekä kriisinhallintaoperaatiot.

Toimivat sisämarkkinat ovat yritysten, kuluttajien ja työntekijöiden etu. Suomen mielestä on tärkeää toteuttaa sisämarkkinoiden uudistuksia, jotka avaavat mahdollisuuksia kasvuun ja työpaikkojen syntymiseen. Euroopan komissio toivoo tuoreessa tiedonannossa, että Eurooppa-neuvosto vauhdittaa keskeisiä hankkeita kuten digitaalisten sisämarkkinoiden ja pääomamarkkinaunionin edistämistä.

EU-ministerivaliokunta käsitteli myös muuttoliikkeen ulkoisia ulottuvuuksia komission tiedonannon pohjalta, jossa keskeistä on yhteistyö lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa sekä niiden taloudellinen tukeminen. Suomi kannattaa uutta lähestymistapaa, jonka tavoitteena on EU-instituutioiden, EU-jäsenmaiden sekä kolmansien maiden resurssien yhdistäminen muuttoliikkeen hallinnassa.

EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kannat seuraaviin kokouksiin:

  • EU–Kiina-huippukokous (13.7.)
  • Ulkoasiainneuvosto (20.6.)
  • Ympäristöneuvosto (20.6.)

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja Jari Haapiainen (EU-asiat), p. 0295 160 406 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun