Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Mykkänen: Mittaan onnistumistamme vientiyritysten lukumäärällä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.8.2016 11.23
Uutinen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen pitää Suomen talouden kannalta ratkaisevana sitä, että entistä useampi suomalaisyritys lähtee etsimään uusia markkinoita Suomen ulkopuolella. Tällä hetkellä Suomen talouskasvun perusta, vienti, lepää Mykkäsen mukaan liian harvojen yritysten harteilla.

- Vain 12 prosenttia pk-yrityksistämme tekee suoraa ulkomaankauppaa. Luku on paljon pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Tähän pitää saada muutos, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sanoi Team Finland -päivässä torstaina 25. elokuuta Helsingissä.

Suomalaisyritysten kansainvälistymisen pullonkauloja ja ratkaisuja niihin alkavat pohtia ulkomailla toimivista suomalaisista yritysjohtajista koostuvat koeluontoiset arviointiryhmät. Ryhmiä perustetaan 3–5, ja ne toimivat suomalaisyritysten kannalta keskeisillä markkinoilla.

- Ryhmät arvioivat maakohtaisesti, mitkä ovat nykyisten Team Finland -palveluiden pullonkaulat ja mitä voitaisiin tehdä paremmin. Toivon, että näin pääsemme auttamaan jo vientikauppaa tekeviä yrityksiä ja myös madallamme uusien yrittäjien kynnystä lähteä etsimään markkinoita ulkomailta, Mykkänen kertoi.

Kai Mykkänen ja elinkeinoministeri Olli Rehn tulevat toteuttamaan myös vientiin kannustavan kierroksen kotimaassa.

- Otamme yhteyttä 50 suomalaiseen yritykseen, joilla olisi Team Finland -asiantuntijoidemme mukaan hyvät edellytykset lähteä tekemään vientikauppaa mutta jotka eivät ole ensimmäistäkään vientikauppaa tehneet. Haluamme käydä läpi, mistä vientikasvu yrittäjien itsensä mielestä kiikastaa. Meillä on onneksi myös paljon rohkaisevia esimerkkejä erikokoisista yrityksistä, jotka ovat menestyneet maailmalla hyvin, kun ovat vain päässet yli ensimmäisen askeleen, Mykkänen sanoo.

Uusista vientituotteista Mykkänen nosti esiin koulutusviennin, jolle hän rakentaa kiihdytyskaistaa yhteistyössä Rehnin sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen kanssa. Uuteen koulutusviennin suurlähettilään tehtävään nimitetty Marianne Huusko aloittaa työnsä 1. syyskuuta.

- Suomen brändiylivoima on suurimmillaan koulutuksessa, ja se on syytä kääntää myös vientieuroiksi. Lakeja on nyt muutettu niin, että esimerkiksi kansainvälisistä opintolinjoista voisi todella tehdä vientituotteen. Lähdemme katsomaan, missä päin maailmaa ja missä palveluissa pääsemme poimimaan hedelmät. Tämä tulee olemaan uuden koulutusviennin suurlähettilään erityinen tehtävä, Mykkänen sanoi.

Mykkänen korosti, että Team Finland -työtä tehdään yhden lipun alla, yhden yhteydenoton periaatteella ja yhdessä – ministeriöiden välisillä hallintorajoilla ei saa olla merkitystä asiakkaalle.

Torstaina järjestettyyn Team Finland -päivään osallistui yli 250 yritystä. Yritykset tapasivat tapahtumassa suurlähettiläitä sekä muita Team Finland -verkoston asiantuntijoita.

Lisätiedot: erityisavustaja Suvi Aherto, [email protected], p. 050 349 6121

Team Finland -verkosto edistää Suomen ja suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla. Verkosto kokoaa yhteen yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia ulkomaisia investointeja ja Suomen maakuvaa edistävät valtiorahoitteiset toimijat ja niiden tarjoamat palvelut. Verkostomainen toimintatapa tehostaa viennin ja investointien edistämiseen kohdistettavien julkisten resurssien käyttöä ja parantaa yrityksille tarjottavien palvelujen laatua. Team Finland toimii yritysten apuna yli 80 toimipisteessä Suomessa ja eri puolilla maailmaa.

 
Sivun alkuun