Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Terho yleisten asioiden neuvostoon

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 9.4.2018 12.49
Tiedote 181/2018

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho edustaa Suomea torstaina 12. huhtikuuta yleisten asioiden neuvoston kokouksessa Brysselissä. Neuvosto keskustelee koheesiopolitiikan tulevaisuudesta. Aihe kytkeytyy EU:n tulevaan monivuotiseen rahoituskehykseen, jonka uusi kausi alkaa vuonna 2021.

Suomen lähtökohta on, että Ison-Britannian ero huomioidaan täysimääräisesti tulevan rahoituskehyksen kokonaistasossa. Nykyisten ja uusien rahoitustarpeiden osalta joudutaan arvioimaan varojen uudelleenkohdentamista.

Suomi katsoo, että alueellisen koheesion edetessä tarve EU:n yhteiselle koheesiorahoitukselle vähenee. Tavoitteena tulee olla myös kansallisen osarahoituksen kasvattaminen.

Suomi tavoittelee suhteellisesti korkeampaa saantoa koheesiopolitiikassa. Koheesiopolitiikan rahoituksen kriteerejä, ehtoja ja niiden painotuksia tulisi muuttaa tukemaan entistä tehokkaammin kasvua lisäävien rakenneuudistusten toteuttamista ja muuttoliikkeeseen vastaamista.

Riittävän perusrahoituksen lisäksi Suomen liittymissopimuksessa mainittu Itä- ja Pohjois-Suomen harvan asutuksen erityisasema turvataan. Myös muut erityispiirteet, kuten Itämeri, arktisuus ja Venäjän raja-alue tulee huomioida rahoituksessa. 

EU:n yhtenäisyyden ja yhteisten sääntöjen noudattamiseksi koheesiorahoitusta tulee ohjata ennakkoehdoin ja ehdollisuuden periaate huomioon ottaen. On myös tärkeää löytää keinoja vahvistaa EU:n rahoituksen ja EU:n perusarvojen noudattamisen, erityisesti oikeusvaltioperiaatteen, välistä yhteyttä.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun