Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Sipilä Tukholmassa: ”Yhdessä saavutamme enemmän”

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.8.2017 18.44
Tiedote 373/2017

Pääministeri Juha Sipilä ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sopivat yhteistyön tiivistämisestä biotaloudessa ja keskustelivat ajankohtaisista EU-kysymyksistä sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, kun pääministeri Sipilä vieraili Tukholmassa perjantaina 25. elokuuta. Pääministerit osallistuivat myös Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksiin.

Pääministeri Sipilän ja pääministeri Löfvenin aloite biotalousyhteistyön tiivistämisestä tähtää alan toiminnan tehostamiseen molemmissa maissa. Suomi ja Ruotsi ovat EU:n metsäisimmät maat, ja niillä on myös paljon yhteisiä etuja ajettavana.

-Aiomme vahvistaa yhteistyötä esimerkiksi jakamalla hyviksi havaittuja käytäntöjä puurakentamisessa. Pyrimme myös yhdessä edistämään bioenergian tutkimus-, kehitys- ja innovointityötä tuotekehittelyvaiheessa sekä saamaan tälle työlle EU-rahoitusta. Pyrimme muutenkin lujittamaan entisestään maidemme välistä hyvää yhteistyötä EU:ssa etenkin nostamalla esiin metsien keskeistä merkitystä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, pääministeri Sipilä sanoi.

Pääministeri Sipilä kiitti Ruotsia siitä, että maa ymmärtää hyvin EU:ssa käsittelyssä olevan, niin kutsutun LULUCF-lainsäädännön merkityksen Suomen kestävälle metsä- ja biotaloudelle.

-Suomi ja Ruotsi Puolustavat voimakkaasti mahdollisuuksiaan käyttää metsiään ekologisesti kestävällä tavalla myös tulevaisuudessa. Meillä on vielä paljon työtä edessämme EU:ssa. Yhdessä olemme vahvempia tässäkin asiassa, pääministeri Sipilä totesi.

Pääministerit keskustelivat myös useista muista ajankohtaisista EU-aiheista kuten muuttoliikkeestä, tulevasta rahoituskehysratkaisusta sekä EU:n yhteisestä puolustuspolitiikasta.

-Nykyinen turvallisuustilanne edellyttää Suomen ja Ruotsin välistä tiivistä yhteistyötä myös tällä saralla. Olen hyvin iloinen siitä, että puolustusyhteistyömme syvenee sekä poliittisella että käytännön tasolla, Sipilä sanoi.

-Maillamme on yhtenevä näkemys informaatiovaikuttamisesta ja osittain myös samat uhat. Arvostan suuresti Ruotsin aktiivista roolia Helsinkiin perustettavan Hybridiosaamiskeskuksen perustamisessa, Sipilä kiitti.

Pääministerit Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksissa

Pääministeri Sipilä ja pääministeri Löfven osallistuivat kaupunkifestivaaliin Kungsträdgårdenin tori- ja puistoalueella. Kolmipäiväinen STHLM/SUOMI -kaupunkijuhla on suurin Suomen rajojen ulkopuolella järjestettävä juhlavuoden yleisötapahtuma.

Pääministerit puhuivat myös suomalaistaiteilija Marja Kanervon taideteoksen julkistamistilaisuudessa Tukholman keskustassa Engelbrektsplanilla. Teos on osa ”Kaksi maata – yksi tulevaisuus” -hanketta, jonka puitteissa Suomen ja Ruotsin pääkaupunkeihin sijoitetaan julkiset taideteokset osoituksena maiden tiiviistä vuorovaikutuksesta.

-Tulevina vuosina pärjäävät ne, jotka rohkeasti uskaltavat osallistua ja vaikuttaa. Ne, joiden toimintaa ohjaa rakentava yhteistyö ja vuorovaikutus. Ne, joiden arvopohja ja usko tulevaan ovat riittävän vahvoja. Ne, jotka tuntevat juurensa, mutta uskaltavat katsoa myös korkeimmille oksille. Me olemme yhdessä enemmän kuin osiemme summa. Tämä on myös viesti, joka tänään, on yhä tärkeämpää sanoa ääneen, sanoi pääministeri Sipilä julkistamistilaisuudessa.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Lisätietoja Tukholman kaupunkijuhlasta: lehdistö- ja kulttuurineuvos Niina Hyrsky, p. +4670843997, [email protected], Suomen Tukholman suurlähetystö; www.sthlmsuomi.se

Lisätietoja taideteoksesta: taideprojektin puheenjohtaja Henry Wiklund, p. 040 040 586 1330

Valokuvia median käyttöön

Hanasaaren lehdistökuvia "Kaksi maata - yksi tulevaisuus" -taideteoksen julkistuksesta (Kuva: Hanasaari)

 
Sivun alkuun