Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Arvopaperimarkkinoiden väärinkäytösepäilyistä voi ilmoittaa nimettömästi

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 28.2.2017 8.15
Uutinen

Kuka tahansa voi ilmoittaa arvopaperimarkkinoiden väärinkäytösepäilyistä Finanssivalvonnalle. Ilmoituksen voi tehdä myös nimettömästi vihjekanavan kautta (niin sanottu whistleblowing-kanava).

Ilmoituskanavan tarkoituksena on edistää väärinkäytösten ilmituloa. Ilmoituksen voi tehdä finanssimarkkinoilla ammatikseen toimiva tai kuka tahansa muu henkilö. Epäilyistä voi ilmoittaa Finanssivalvonnalle myös nimettömästi, jotta kynnys ilmoitukseen alenisi.

Ilmoittajia ja kohteita suojeltava

Finanssivalvonnan ja työsuojeluviranomaisten on otettava käyttöön menettelyt, joilla varmistetaan sellaisten työntekijöiden suojaaminen työssään, jotka ilmoittavat Finanssivalvonnalle väärinkäytösepäilyistä. Sama koskee niitä, joita syytetään tällaisesta rikkomuksesta.

Menettelyjen tarkoituksena on estää ilmoitukseen liittyvät kostotoimet, syrjintä ja muu epäoikeudenmukainen kohtelu.

Tukee talousrikollisuuden torjuntaa

Vihjekanava perustuu lakiin Finanssivalvonnasta. Maaliskuun alussa tulee voimaan valtiovarainministeriön asetus, jossa on tarkempia säännöksiä ilmoitusten tekemisestä ja vastaanottamisesta sekä menettelyistä henkilöiden suojaamiseksi. Kansallisen lainsäädännön taustalla on EU-lainsäädäntö markkinoiden väärinkäytöstä.

Talousrikosten ehkäiseminen ja rikostorjunnan tehostaminen ovat osa hallituksen strategiaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjumiseksi. Vihjekanavalla on tärkeä rooli finanssimarkkinoita koskevien väärinkäytösten torjunnassa.

"Harmaalle taloudelle ja talousrikollisuudelle pitää olla nollatoleranssi. Teknologian kehitys mahdollistaa uusia tapoja esimerkiksi tehostaa viranomaisten toimintaa talousrikollisuuden kitkemiseksi," sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Valtiovarainministeriön asetus

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Janne Häyrynen, puh. 02955 30346, janne.hayrynen(at)vm.fi
Lainsäädäntöneuvos Armi Taipale, puh. 02955 30399, armi.taipale(at)vm.fi

 
Sivun alkuun