Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Autetaan asiakasta digitaalisten palvelujen käytössä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 25.11.2016 15.26
Uutinen

Miten asiakkaita voitaisiin auttaa digitaalisten palvelujen käytössä? Tähän haetaan ratkaisuja kokeilemalla erilaisia tapoja auttaa esimerkiksi vanhuksia tai syrjäytyneitä.

AUTA-hanke on valtiovarainministeriön asettama hanke, joka etsii uusia ratkaisuja digitaalisten palvelujen saatavuuteen ja tukeen.

Fyysisistä palveluista digitaalisiin palveluihin

Perinteisissä palveluissa lähes aina on olemassa fyysinen paikka, josta löytyy virkailija auttamaan palvelun käyttämisessä. Digitaaliset palvelut ovat itsepalveluita: monet virkailijan kyvyistä ovat siirtyneet asiakkaalta vaadituiksi ominaisuuksiksi ja osaamiseksi kuten virallisen kielen lukutaito sekä tietotekniikan välinehallinta.

Useimmilla suomalaisilla on riittävästi näitä taitoja, mutta ei läheskään kaikilla. Pelkästä osaamisestakaan ei ole kyse, koska pitää omistaa sopiva laitteisto tai kyetä liikkumaan sellaisen äärelle.

Apua tarvitsevia löytyy kaikista ikäryhmistä ja alueilta. Syynä voi olla iän lisäksi sairaus tai vamma, vähävaraisuus tai yleinen syrjäytyneisyys yhteiskunnasta. Nämä tekijät eivät poista palvelun tarvetta, mutta voivat estää sen käytön.

Ratkaisuja digitaalisten palvelujen tukeen

AUTA-hankkeessa kehitettävällä toimintamallilla autetaan asiakasta digitaalisten palvelujen käytössä. Suomessa on jo paljon tahoja, jotka tekevät arvokasta työtä palvelujen neuvonnassa ja avustamisessa. Useimmiten näiden toimijoiden avustustyö on lähtökohtaisesti vapaaehtoista ja rajattu esimerkiksi alueellisesti tai omaan jäsenkuntaan.

Hankkeen keskeinen etenemismalli on kokeilutoiminta. Oman kokeilun voi ilmoittaa mukaan mikä tahansa toimija, yksityinen kansalainen, kunta tai virasto, yritys tai järjestö. Hanke valitsee sopivat kokeilut, jotka raportoivat kokemuksistaan ja joiden perusteella hanke kehittää laajempaa avustamisen toimintamallia, josta löytyisi sopivia ratkaisuja niin eri alueille kuin eri väestöryhmiinkin.

Kokeiluun ilmoittautuminen ja lisätietoja AUTA-hankkeesta: www.vm.fi/auta-hanke

Lisätietoja hankkeen sihteeristöltä:

AUTA-hankkeen projektipäällikkö Hannu Korkeala, puh. 02955 03234, hannu.korkeala(at)valtiokonttori.fi

Neuvotteleva virkamies Johanna Nurmi, puh. 02955 30171, johanna.nurmi(at)vm.fi

Neuvotteleva virkamies Heikki Talkkari, puh. 02955 30096, heikki.talkkari(at)vm.fi

Projektiasiantuntija Lotta Engdahl, puh. 02955 30736, lotta.engdahl(at)vm.fi

Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT
 
Sivun alkuun