Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kuntien digikuntakokeilu liikkeelle

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2016 10.10
Tiedote
Anu Vehviläinen digikuntaseminaarissa 23.9.2016.

Valtiovarainministeriö järjesti 23. syyskuuta digikuntakokeilun starttiseminaarin, jossa kunnille esiteltiin kokeilun sisältöä ja työkaluja.

Kokeilun tavoitteena on edistää sekä kuntien toimintatapojen että palveluiden tuotantotapojen ennakkoluulotonta, kuntalaisten hyvinvointia parantavaa ja tulevaisuussuuntautunutta kehittämistä. Kokeilulla halutaan myös parantaa muutoksen johtamisen edellytyksiä. Tarkoitus on saada aikaan merkittäviä kustannussäästöjä digitalisaatiota hyödyntämällä samalla kun asiakaskokemus parantuu.

Hanke edistää osaltaan kokeilukulttuuria, -ajattelua ja -asennetta, kuntien verkostoitumista sekä asiakaslähtöistä toiminnan kehittämistä. Kokeilut voivat osaltaan auttaa kuntia valmistautumaan roolinsa muutokseen tulevaisuuden kunnassa.

Digikuntakokeilussa yhdistyy useita hallituksen kärkihankkeita, kuten Julkisen sektorin kustannusten karsinta, Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihanke sekä Otetaan käyttöön kokeilukulttuuri –kärkihanke. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen muistutti avauspuheessaan, että elinkeinoelämän ja hallinnon saumaton, digitaalinen yhteistyö eri palveluketjuissa edistää tuottavuutta, työllisyyttä ja Suomen kilpailukykyä.

- Odotan tätä yhteistyötä myös digikuntakokeiluilta. Toivon, että kokeilu tuottaa esimerkkejä ja kokemuksia, joita voidaan laajemmin hyödyntää kunnissa.

Kuntien ilmoittautuminen joko kokeilijaksi tai kokeilutoiminnan vaikuttajaksi on lähtenyt varsin lupaavasti liikkeelle. Vehviläisen mukaan kokeiluihin on jo muutamassa viikossa saatu eri puolelta maata runsaasti kokeiluideoita ja erilaisia toimijoita.

- Silti mukaan mahtuu vielä paljon lisää ennakkoluulottomia, kuntalaisten hyvinvointia ja osallisuutta parantavia ja kuntien muuttuvaa roolia suuntaavia kokeiluja.

Kunnat voivat edelleenkin ilmoittautua digikuntakokeiluun joko vaikuttajaksi tai kokeilijaksi. Ilmoittautumisohjeisiin voi tutustua kokeilun verkkosivuilla.

Digikuntakokeilun starttiseminaaria voi seurata suorana verkkolähetyksenä klo 15 asti (tallenne julkaistaan tilaisuuden jälkeen).

(ministerin puhe lisätty tiedotteen julkaisun jälkeen)

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Suvi Savolainen, puh. 02955 30122, suvi.savolainen(at)vm.fi
Neuvotteleva virkamies Marjukka Saarijärvi, puh. 02955 30010, marjukka.saarijarvi(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Tuomas Vanhanen, puh. 02955 30216 (ministerin haastattelupyynnöt)

Anu Vehviläinen Julkisen hallinnon ICT Kunta-asiat
 
Sivun alkuun