Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Digitalisaation hyödyntäminen kadonneen henkilön etsinnässä palkittiin Suunnannäyttäjät-kilpailussa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2017 14.20
Tiedote

Suomidigin Suunnannäyttäjät-kilpailun voittaja on Lapin poliisilaitoksen RPAS (miehittämätön ilma-alustoiminta) -projekti. Lapin poliisi on näyttänyt suuntaa julkiselle hallinnolle ottamalla käyttöön digitalisaation mahdollistaman uuden henkiä pelastavan ja monistettavan toimintamallin. RPAS-toiminnassa hyödynnetään RPAS-laitetta eli dronea heti katoamisilmoituksen tullessa kadonneen henkilön etsinnässä.

RPAS-toiminnassa etsintää johtavalle henkilölle on rakennettu täyden palvelun paketti uuden laitteen ympärille pelastustoimien nopeuttamiseksi.

Digitalisaation onnistumistarinat esille

Suunnannäyttäjät-kilpailulla halutaan palkita ennakkoluulottomia digitalisaation kehittäjätiimejä hyvästä kehitystyöstä. Kilpailulla halutaan myös tuoda esiin digitalisoinnin periaatteita onnistuneesti ja luovasti toteuttaneita tiimejä.

”Suomessa tehdään tällä hetkellä paljon hienoa työtä digitalisaation saralla. Kilpailulla halutaan nostaa esille hyviä esimerkkejä, joiden avulla rohkaistaan muitakin digitalisoimaan palvelujaan ja käytäntöjään”, kertoo arviointiraatia vetänyt julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Arviointiraatiin kuuluivat myös julkisen hallinnon ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen, Tampereen pormestari Lauri Lyly ja Ylen verkkokehityksen päällikkö Mikko Rusama. Lisäksi valintaan vaikutti Suomidigi.fi:ssä ollut yleisöäänestys, jossa sivuston kävijät pystyivät äänestämään kuutta esikarsinnassa valittua kehittäjätiimiä.

Finalistit kuvaavat digitalisaation mahdollisuuksia

Kakkossijalle valittiin Liperin kunnan varhaiskasvatuksen tuntiperustainen maksujärjestelmä, joka mahdollistaa työvuorojen suunnittelun mahdollisimman tehokkaasti lapsen etua ajatellen. Digitalisaation mahdollistama kokonaisvaltainen muutos lapsen päivähoidossa on toteutettu yhdessä vanhempien kanssa. Kolmossijalle valittiin Suomen riistakeskuksen Oma riista-palvelu, jossa prosessi uudistettiin digitaaliseksi lähtökohtana asiakkaan kokema hyöty. Metsästäjät voivat antaa riistatietoa paikan päällä älypuhelimilla ja hallinnollinen rasite viranomaisille on minimoitu.

Finaaliin pääsivät myös Ylioppilastutkintolautakunnan ylioppilastutkinto, Tuusulan kunnan kehittämis- ja teemaverkostot, oikeusministeriön aineistopankki-hanke (AIPA). Kunniamaininnan arvokkaasta työstään saivat Migri.fi-uudistus, Verkkopotku@ kehitysvammaisten tukiasumiseen ja Helsingin kaupungin ICT-kehittämismenetelmät Kehmet.

”Kaikkien finalistien esittelyt avasivat hyvin, mitä digitalisaatio mahdollistaa. Ne ovat loistavia esimerkkejä siitä, mitä digitalisaatio on”, toteaa Lauri Lyly.

Kilpailutöiden arvioinnissa kiinnitettiin huomioita erityisesti seuraaviin asioihin:

  • Yhdessä tekeminen uudella tavoin
  • Ennakkoluuloton, rohkea lähestyminen
  • Toimintatapa, jolla tuloksiin on päästy
  • Heikompiosaisten tukeminen digitalisaation keinoin ja digitalisaatiossa

Kilpailijoiden esimerkkikuvauksia hyödynnetään Suomidigi.fi:ssä

Suomidigissä jaetaan parhaita käytäntöjä kehittämishankkeiden onnistuneeseen läpiviemiseen. Suunnannäyttäjät-kilpailuun osallistuneiden kilpailijoiden esimerkkikuvaukset sijoitetaan Suomidigiin osaksi Pelikirjaa, jolloin kehittäjät pääsevät helposti tutustumaan miten muissa organisaatioissa on viety digiperiaatteita käytäntöön ja millaisia haasteita on kohdattu projektin aikana. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran, ja se on tarkoitus toistaa vuosittain.

Suomidigi kannustaa ja innostaa asiantuntijoita tekemään uutta rohkeasti ja haastaa samalla julkisen hallinnon kehittäjät pohtimaan digiperiaatteiden toteutumista käytännössä. Suomidigi on osa Suomi 100 -ohjelmaa.

Lisätietoja:

Suunnannäyttäjät-kilpailu Suomidigi.fi:ssä

RPAS-projektin esittely

Suomidigi jakaa tunnustusta digitalisaation kehittäjille (tiedote 10.5.2017)

Asiantuntija Riikka Pellikka, puh. 02955 30458, riikka.pellikka(at)vm.fi

Ministerin erityisavustaja Tuomas Vanhanen, puh. 02955 30216, tuomas.vanhanen(at)vm.fi

Anu Vehviläinen Digitalisoituminen Julkisen hallinnon ICT Kärkihankkeet
 
Sivun alkuun