Hyppää sisältöön

Keskushallinnon uudistus painottuu digitalisaatioon ja toimintatapojen kehittämiseen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 18.11.2016 14.59
Tiedote
Hallituksen reformi -logo.

Valtiovarainministeriö on käynnistänyt keskushallinnon uudistamista koskevan valmistelun. Uudistuksen tavoitteena on parantaa olennaisesti valtioneuvoston ja hallinnon toimintatapoja. Näin vahvistetaan ja varmistetaan kulloinkin tavoiteltavien muutosten toimeenpanokykyä.

Keskushallintouudistus on horisontaalinen. Uudistus kokoaa yhteen erityisesti sote- ja maakuntauudistuksessa sekä digitalisaation ja johtamisen kärkihankkeissa tehtyä toimintatapojen uudistus- ja kehittämistyötä yleiseksi toimintatapamuutokseksi. Samalla laajennetaan niiden tuloksia.

Keskushallinnon uudistuksen eri osa-alueissa painotetaan ja priorisoidaan tulevaisuuden digitaalisen hallinnon ja sen johtamisen kannalta olennaisia valtionhallinnon uudistuksia. Keskushallinnon uudistuksen toimikausi on 18.11.2016 - 15.4.2019.

Keskushallinnon uudistus tehdään kahdessa vaiheessa

Nyt käynnistyvässä ensimmäisessä vaiheessa tehdään muutosagenda eri kärkihankkeissa ja reformeissa saavutettujen tulosten ja valtiovarainministeriössä käynnissä olevien muiden hallinnon kehittämishankkeiden pohjalta. Keskushallinnon uudistusta johtaa alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, joka toimii myös myöhemmin perustettavan projektiryhmän puheenjohtajana.

Uudistuksen toinen vaihe käynnistyy toukokuussa 2017, jolloin perustetaan valtioneuvoston yhteinen projektiryhmä valmisteluryhmineen. Toisessa vaiheessa on tarkoitus toteuttaa valtion keskushallinnon uudistamiseksi tarvittavat yhteistä johtamista ja uudenlaisia toimintatapoja koskevat kehittämistoimet ja rakenteelliset ratkaisut.

Keskushallinnon uudistuksen keskeiset tavoitteet ovat:

  • Kehittää yhtenäistä valtioneuvostoa erityisesti toimintatapoja uudistamalla
  • Kehittää johtamisen rakenteita ja käytäntöjä siten, että saadaan aikaan muutoksia valtionhallinnossa ja digitalisoinnin hyödyntämisessä
  • Kehittää digitalisoinnin onnistumisen edellyttämää strategista johtamista ja ottaa käyttöön yhteiset menettelytavat
  • Kehittää valtion virastojen ja laitosten toimintatapoja siten, että valtionhallinto muodostaa yhdessä muun julkisen hallinnon kanssa yhtenäisen digitaalisen palvelualustan
  • Kehittää valtionhallinnon organisaatiorakenteita koskevia yhteisiä periaatteita ja sovittaa yhteen organisaatiorakenteita koskevia uudistuksia.

Keskushallinnon uudistuksen toteuttaminen edellyttää eri osapuolten laajaa vuorovaikutusta ja verkostomaisia työskentelytapoja.

Keskushallinnon uudistus on yksi hallituksen reformeista. Uudistuksen vastuuministerinä toimii kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Asettamispäätös

Keskushallinnon uudistuksen esiselvitys

Lisätietoja:

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, STM ja VM, puh. 02951 63012
Ylijohtaja Päivi Laajala, VM, puh 02955 30026
Ministeri Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen, puh. 02955 30216

Anu Vehviläinen Hallintopolitiikka
Sivun alkuun