Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Orpo Finanssipäivillä: Taantuma ohi, mutta Suomen talouden isot haasteet jatkuvat

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 3.3.2017 12.34
Uutinen

Suomen velkavuori sisältää valtavan korkoriskin, sanoi valtiovarainministeri Petteri Orpo Finanssipäivillä torstaina 2. maaliskuuta.

Ministeri Orpo puhui tilaisuudessa finanssialan vaikuttajille ja taloustoimittajille. Hän korosti, että taloudessa on edessä korkeasuhdanne mutta että rakenteelliset ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään.

”Suomen talouden taantuma on ohi. Viime vuonna talous kasvoi arviolta 1,6  prosenttia, ja tänä vuonna ennuste on 0,9 prosenttia. Se on erinomainen asia! Kasvava talous on perusta työllisyydelle ja hyvinvoinnille. Nyt on kuitenkin erittäin tärkeää muistaa muutama asia. Ensinnäkin, kasvu ei valitettavasti ole vielä ole kestävää. Se perustuu kotimaisen kysynnän velkavetoiselle kasvulle ja rakentamiselle. Nämä eivät kanna loputtomiin. Kestävää kasvua syntyy vain viennistä, ja se ei vielä vedä. Kilpailijamaamme päihittävät meidät”, ministeri Orpo sanoi.

Orpo korosti myös sitä, että julkisen talouden menot ovat edelleenkin paljon suuremmat kuin tulot. Valtio velkaantuu edelleen yli viiden miljardin vuosivauhdilla. Velkaa on vuoden lopussa arviolta yli 111 miljardia.

”Velkavuori sisältää aivan valtavan korkoriskin meille kaikille. Jos valtion ja kuntien velan keskikorko nousisi esimerkiksi 5 prosenttiyksikköä, valtion alijäämä kasvaisi noin 5 miljardia euroa ja kuntien alijäämä noin miljardin. Tuolla rahalla rahoittaa aika paljon hyvinvointipalveluja.”

Valtiovarainministeri painotti tarvetta uusille työllisyyttä parantaville toimille.

Lisätietoja:

Talouspoliittinen erityisavustaja Ville Valkonen, puh. 044 567 2201, ville.valkonen(at)vm.fi

Petteri Orpo Talousnäkymät Talouspolitiikka
 
Sivun alkuun