Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Ministeri Vehviläinen avasi Keväthumauksen: Digissä otettava oppia funkkiksesta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2017 9.28
Uutinen

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan Suomi voisi ottaa digitalisaation edistämisessä oppia suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun historiasta. Ministeri Vehviläinen avasi Helsingin Messukeskuksessa 28.3.2017 järjestettävän Suomi 100 -juhlavuoden Keväthumaus-tapahtuman.

Valtiovarainministeriön toista kertaa järjestämään digitalisaation huipputapahtumaan osallistui noin 1000 julkisten palveluiden digitalisaatiosta kiinnostunutta.

”Suomalainen funkkis on maailmankuulua, olipa sitten kyse rakennusarkkitehtuurista, huonekaluista tai käyttöesineistä. Funkkiksessa yhdistyy käytettävyys ja kauneus. Tarpeeton sievistely on karsittu pois ja käyttötarkoitus ohjaa muotoa. Tämä sopii myös digitaalisten palveluiden suunnittelulle.”

Vehviläisen mukaan digipalveluiden tulee olla käytettävyydeltään ja visuaalisuudeltaan niin houkuttelevia, helppoja ja selkeitä, että niiden käyttökokemuksesta tulee hyvä mieli.

”Moni kansalainen on omasta tai läheisensä puolesta huolissaan siitä, että he eivät pysy mukana sähköistyvässä yhteiskunnassa. Digitalisaatio voi sananakin olla pelkoa herättävä. Tämä kertoo siitä, että takavuosina palveluita ei aina ole osattu rakentaa käyttäjälähtöisesti. Digipalveluiden muotoiluun tarvitaan enemmän oman aikamme alvaraaltojen kädenjälkeä.”

Funkkikselle on ominaista, että yksittäiset osat ja toiminnot ovat osa laajempaa kokonaisuutta. Vehviläisen mielestä Suomella on hyvät edellytykset toteuttaa samaa periaatetta digitaalisiin palveluihin, kun tänä vuonna otetaan käyttöön Suomi.fi-palvelut.

”Suomi.fi-palvelut tulevat sisältämään palveluväylän, tunnistamisen, asiointivaltuudet, palvelunäkymät, palvelutietovarannon, viestinvälityksen ja hallinnon karttapalvelun. Tämä kokonaisuus on rakennettu Kansallisen palveluarkkitehtuuri -ohjelman puitteissa. On hienoa, että pystymme lanseeraamaan ja ottamaan käyttöön Suomi.fi-palvelut juuri Suomen 100-vuotisjuhlavuonna”, sanoo ministeri Vehviläinen.

Lisätietoja

Ministeri Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen, 0295 530216, tuomas.vanhanen(at)vm.fi

Anu Vehviläinen Digitalisoituminen Julkisen hallinnon ICT Kansallinen palveluarkkitehtuuri
 
Sivun alkuun