Hyppää sisältöön

Ministeri Vehviläinen haastaa nuoret digi-palveluiden ideointiin

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.5.2016 10.17
Tiedote
Ministeri Vehviläinen ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n puheenjohtaja Kimi Uosukainen.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen haastaa nuoret ideoimaan digitaalisten palveluiden kehittämistä ja parempaa hyödyntämistä julkisessa hallinnossa.

Vehviläinen esitti toiveensa avatessaan Nuorten vaikuttajien huipputapaamisen perjantaina 20. toukokuuta Helsingin Marina Congressi Centerissä.

- Sipilän hallituksen ohjelma on vahvasti uudistava ja tulevaisuushakuinen. Haluamme uudistaa niin palveluita, hallintoa kuin toimintatapoja. Pidän välttämättömänä, että uudistuksissa hyödynnetään digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia täysipainoisesti. Tämän tulee koskea niin tulevaisuuden kuntaa, maakunta- ja sote-uudistusta kuin valtion aluehallinnon uudistamista, sanoo julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaava ministeri Vehviläinen.

Vehviläisen mukaan Suomi on monissa digitalisaatiota koskevissa kansainvälisissä arvioinneissa aivan kansainvälistä huippua. Silti Suomessa on paljon tehtävää sähköisten palveluiden laajentamisessa.

- Suhtautuminen sähköisten palveluiden hyödyntämiseen ja kehittämiseen on osittain sukupolvikysymys. Oman 15-vuotiaan poikani kautta näen koko ajan, miten luontevasti ja rohkeasti hän ja hänen kaverinsa toimivat sähköisessä maailmassa. Toisaalta ymmärrän varsin hyvin, että vanhemmilla ikäluokilla on arkuutta hoitaa asioita sähköisesti. Haluan myös korostaa, että meidän on aina pidettävä huoli siitä, että myös heillä, joilla ei ole kykyä tai mahdollisuutta hoitaa asiointia sähköisesti, on mahdollisuus käyttää perinteisiä julkisia palveluita.

Vehviläisen mielestä tulevaisuuden julkisen hallinnon kannalta olisi suureksi hyödyksi, että myös nuoret osallistuisivat laajemmassa mitassa digitaalisten julkisten palveluiden kehittämiseen.

- Pyydän Nuorisovaltuustojen Liittoa yhdessä valtiovarainministeriön kanssa kokoamaan yhteen nuorten näkemyksiä siitä, millä tavalla nuoret voisivat osallistua digitaalisten palveluiden suunnittelemiseen ja kehittämiseen niin kunnissa, maakunnissa kuin valtionkin tasolla. Olen vakuuttunut, että nuorilla olisi paljon annettavaa nykyistä käyttäjäystävällisempiin sähköisiin palveluihin. Nuorilla voisi olla erityinen rooli lähiaikoina käynnistyvässä digikuntakokeilussa, jota voisimme yhdessä suunnitella. 

Alkuvuodesta hyväksyttyjen digiperiaatteiden mukaan palveluita kehitetään asiakaslähtöisesti. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että palveluita ideoidaan yhdessä käyttäjien kanssa. Keväällä esimerkiksi järjestettiin ikääntyville nettiaivoriihi, jossa ikäihmiset pääsivät kertomaan näkemyksiään ja odotuksiaan sähköisistä palveluista.

Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Sen järjestäjinä ovat valtiovarainministeriö ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Tuomas Vanhanen, puh. 02955 30216

Sivun alkuun