Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Työ2.0: Sata tarinaa työstä valtiolla
Petteri Kallio: Never stop learning

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2017 15.29
Uutinen
Petteri Kallio

”Oppiminen alkaa aina motivaatiosta.”Tieto ei asu enää ihmisissä. Se on jokaisen ulottuvilla ja rajattomaan määrään dataan pääsee käsiksi muutamassa sekunnissa. Tulevaisuuden asiantuntija on kaikkein nopein oppimaan ja omaksumaan uusia asioita. ”Kukaan ei voi kehittyä jos ei ole valmis oppimaan ja jatkuvasti kehittämään omia taitojaan”, kertoo Petteri Kallio, joka haluaa luoda ajasta ja paikasta riippumattoman oppimisympäristön vastaamaan informaatioyhteiskunnan tarpeisiin.

Yhteinen e-oppiminen valtionhallinnossa on valtiovarainministeriön asettama hanke, jonka toteutuksesta on vastuussa Haus kehittämiskeskus Oy. Hankkeen tarkoituksena on rakentaa valtiolle esimerkiksi uusi yhteinen oppimisympäristö, uusia yhteisiä oppimissisältöjä sekä digitaalisesta oppimisesta kiinnostuneiden kehittäjien verkosto.  Kallio, joka on tullut hankkeeseen mukaan viime toukokuussa projektipäälliköksi, kertoo havainneensa päällekkäisyyksiä valtionhallinnossa, niin järjestelmissä kuin osaamisessakin. ”Kaikki ovat olleet siksi tyytyväisiä siitä, että tämä on avoin ja yhteinen kokonaisuus”, Kallio mainitsee.

Tavoitteena on oppia innostumaan uusista asioista

Koska ihmistä ei ole luotu omaksumaan tietoa yhdellä kertaa, eOppiva keskittyy pieniin kokonaisuuksiin, joissa harjoituksen teema on tiivistetty pariin minuuttiin. Tarkoituksena on, että konsepti ottaa huomioon erilaiset oppijaprofiilit. Jokainen meistä omaksuu tietoa ja uusia asioita omalla tahdillaan. Opetusvideoiden sisältöä on tarkoitus varioida kysynnän mukaisesti. Tiivis paketti esimerkiksi teollisesta internetistä parantaa huomattavasti valtionhallinnon työntekijöiden valmiuksia parantaa osaamistaan tulevista megatrendeistä jo nyt. Innostumaan oppiminen saa aikaan oivaltamisen elämyksiä ja luo uuden omaksumiseen tarvittavaa motivaatiota. ”Virkamiesruotsinkin kertaaminen käy helposti”, toteaa Kallio.

Kertaus on opintojen äiti. Siksi eOppiva visualisoi oppimisen tuloksia ja rohkaisee käyttäjää kertamaan oppimaansa. Lakitekstien harjoittelu helpottuu huomattavasti, kun oppimisprosessia voidaan visualisoida ja oppimisen tuloksia analysoida.

Järjestelmä tai systeemi uuden oppimiseen ei kuitenkaan riitä. Kallio huomauttaa, että organisaation vastuulla on mahdollistaa työntekijöiden oppiminen. Jos aikaa oppimiselle ei ole, henkilöstön taidot näivettyvät. Kallio rohkaisee kaikkia innostumaan ja kiinnostumaan itselle tuntemattomista asioista: ”Kaikkea kannattaa aina opetella, sillä koskaan ei voi tietää mistä itsensä löytää tulevaisuudessa.”

”Sata tarinaa työstä valtiolla” on Työ 2.0 -yhteistyöhankkeen artikkelisarja. Hankkeen tarkoitus on antaa työkaluja, käytännön malleja ja vinkkejä työnteon tapojen uudistamiseen valtionhallinnossa.

Organisaatio

HAUS kehittämiskeskus Oy

HAUS kehittämiskeskus Oy on valtion virkamiesten kouluttaja ja kehittäjä. Lisäksi HAUS osallistuu monin tavoin valtionhallinnon organisaatioiden kehittämistyöhön.

HAUS on valtionyhtiö, jonka Suomen valtio omistaa kokonaan. Omistajaohjausta käyttää valtiovarainministeriö.

HAUS on valtionhallinnon sisäinen sidosryhmäyksikkö, ns. in-house-toimija, joten valtionhallinnon organisaatiot pystyvät käyttämään HAUSia joustavasti henkilöstönsä ja organisaatioiden kehittämisessä.

Hallintopolitiikka Työ 2.0 Valtio työnantajana Valtiovarainministeriö
 
Sivun alkuun