Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Työ2.0: Sata tarinaa työstä valtiolla
Sanni Jormakka & Jaana Sandqvist: Uudet työtilat sekä työntekijöiden digivalmiuksien kehittäminen videoilla

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 16.8.2017 14.03
Uutinen
Sanni Jormakka ja Jaana Sandqvist

Työympäristöt päivittyvät jatkuvasti. Tilastokeskuksessa on vuodesta 2016 ollut käynnissä toimitilojen uudistamisprojekti, jossa perinteisistä ”koppitoimistoista” siirrytään kohti uudenlaista työympäristöä. Remontti valmistuu maaliskuussa 2018. ”Uudet tilat mahdollistavat paremmin sattumanvaraiset kohtaamiset”, toteaa projektipäällikkö Sanni Jormakka.

Tilastokeskuksella on jo käytössään uusien monitilasuunnitelmien mukaisesti remontoitu ns. pilottitila. Pilottitilan tarkoituksena on testata uudenlaista työympäristöä ja koota käyttökokemuksia tulevaa työtilaa varten. Esimerkiksi nimeämättömät työpisteet ovat Tilastokeskuksessa uusi asia, ja siksi muutosta pian valmistuviin tiloihin keskustellaan jatkuvasti henkilöstön kanssa, kertoo Sanni Jormakka, jonka vastuulla toimitilaprojekti on.

Digiremppa edesauttaa uuden oppimista

Muutos ja omien toimintojen kehittäminen eivät kuitenkaan rajoitu ainoastaan uusiin toimitiloihin, vaikka ne ovatkin ehkä sen näkyvin osa. Tilastokeskuksen Jaana Sandqvist mainitsee Digiremppa-konseptin osana jokaisen työntekijän digivalmiuksien kehittämistä. Digiremppa on ICT-perustaitojen koulutusohjelma, joka tarjoaa henkilöstölle mahdollisuuden kehittää omia ICT-taitojaan. Keskeisimpänä opetusvälineenään Digiremppa hyödyntää opetusvideoita. Eri luokkiin kategorisoidut noin minuutin pituiset opetusvideot opastavat esimerkiksi Onenoten, Lyncin tai Wordin käyttöön ja niitä on tähän mennessä tehty yhteensä noin 120 kappaletta. ”Lynciin ja Onenoteen liittyviä videoita on katsottu kaikista eniten.”, Sandqvist kertoo. Digiremppaa kehittämään ja toteuttamaan rekrytoitiin organisaation sisältä vapaaehtoisista koostuva ryhmä, jonka jäseniä kutsutaan osuvasti digiagenteiksi. Digiagentteja on helppo lähestyä ja heiltä voi kysyä apua tietoteknisiin ongelmiin.

Vaikka muutto on vasta tuloillaan, Tilastokeskuksessa halutaan jo ennakolta valmistautua uusiin tiloihin ja muuttuvaan toimintaympäristöön. Jatkossa Tilastokeskus aikoo hyödyntää entistä laajemmin kokeiluun perustuvaa oppimista perinteisten kehittämishankkeiden rinnalla. ”Olemme varsin keskusteleva ja avoin valtionhallinnon organisaatio.” Sandqvist toteaa. Avoimuus ja avoin valmistelu ovat jokaisen asia siirryttäessä verkostoissa työskentelyyn. Digirempan tärkeyttä korostaa myös sen saama uuden työn Kaiku-palkinnon kunniamaininta. Projektista on saatu paljon hyvää palautetta ja vaikka se virallisesti onkin jo päättynyt, työ henkilöstön ICT-taitojen kehittämiseksi jatkuu edelleen. Myös pian valmistuvat työtilat tukevat uusien toimintatapojen ja työvälineiden käyttöönottoa, Jormakka kertoo.

Organisaatio *)

  • Tilastokeskus on ainoa suomalainen viranomainen, joka on perustettu tilastointia varten.Tilastokeskuksen tehtävänä on tuottaa virallista tilastotietoa.

  • Vuonna 1865 perustetun tilastokeskuksen palveluksessa työskentelee noin 800 asiantuntijaa Helsingissä ja haastattelijoina eri puolilla maata.

  • Tilastokeskus on myös merkittävä kansainvälinen toimija.

”Sata tarinaa työstä valtiolla” on Työ 2.0 -yhteistyöhankkeen artikkelisarja. Hankkeen tarkoitus on antaa työkaluja, käytännön malleja ja vinkkejä työnteon tapojen uudistamiseen valtionhallinnossa.

*) Lähde: www.stat.fi/org/index.html

Valtio työnantajana Valtiovarainministeriö
 
Sivun alkuun