Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo:
Tervetuloa Suomeen, Nordea!

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2018 17.23
Kolumni
Petteri Orpo.

Nordean yhtiökokous on tänään tehnyt päätöksen muuttaa pääkonttorinsa Suomeen. Päätös on kansantaloutemme kannalta merkittävä asia. Lämpimästi tervetuloa! Pankkiunionin jäsenenä Suomi tarjoaa vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön.

Nordea on erittäin vahva ja suuri pankki. Sen markkina-arvo on 38,7 miljardia euroa ja taseen koko noin 580 miljardia euroa eli suhteessa Suomen bruttokansantuotteeseen noin 260 %. Nordean päätös osoittaa, että Suomi on houkutteleva ympäristö suurille yrityksille. Haluamme lisää pääkonttoreita Suomeen, sillä ne luovat arvoa kansantalouteemme. Suomi tarjoaa vakaan toimintaympäristön, jossa asiat hoituvat ketterästi. Tämä hallitus ei kiristä yhteisöverotusta tai pankkien maksuja. Se ei olisi kenenkään etu. Näin mielestäni tulevienkin hallitusten pitäisi toimia.

Nordea on vakavarainen pankki, jolla on suuret tappio- ja sijoittajanvastuupuskurit. Näitä hartioita levittää Euroopan unionin yhteinen, vuoteen 2023 mennessä kerätty 55 miljardin euron rahasto ja laajemmin koko pankkiunioni, jonka edistämisestä Suomi on linjannut viimeksi kahdeksan EU-jäsenmaan yhteisessä kannanotossa. Suomi ajaa vahvaa pankkiunionia, jossa pankkien vakavaraisuus ja tappiokantopuskurit sijoittajan vastuun toteuttamiseksi ovat uskottavalla tasolla. Suuret pankit eivät enää ole yksin suomalaisten tai muun EU-jäsenmaan veronmaksajien riski, vaan päävastuu mahdollisten tappioiden kannosta on yksityisillä sijoittajilla. Suomi ei yksin ota vastuulleen Nordean valtavaa tasetta.

Pankkiunionin loppuunsaattamisessa ei ole syytä hätäillä. Koko järjestelmä ja siten myös Suomi hyötyy siitä, että vanhat riskikeskittymät ensin puretaan ja pankit tervehdytetään ennen pankkiunionin viimeistelyä eli yhteistä kriisinratkaisurahaston varautumisjärjestelyä ja talletussuojaa. Vain vahva pankkiunioni antaa myös pankeille niiden toivoman ennustettavuuden ja vakauden.

Vaikka pankkiunionin viimeisiä yksityiskohtia hiotaan vielä, jo olemassa olevat välineet antavat riittävän kyvyn hoitaa mahdollisia kriisejä. Välineiden ja toiminnan kehittyessä Euroopan kriisinratkaisuneuvosto soveltaa yhteisiä periaatteita niin suomalaisiin kuin muihin eurooppalaisiin ongelmapankkeihin. Pyrkimys on pankkien ja valtioiden välisen tuhoisan linkin katkaisuun. Aiomme rakentaa toimivan sijoittajanvastuuelementin, jonka tavoitteena on siirtää ongelmapankkien uudelleenjärjestelyn kustannukset pankkisijoittajien ja laajemmin pankkisektorin katettavaksi. Jatkossa päävastuu tappioiden kannosta on näin ollen yksityisillä sijoittajilla. Valtion rooli jää pienemmäksi ja hallittavammaksi.

Hallitus ja viranomaiset tekivät tiiviisti työtä sen eteen, että Nordea siirtäisi kotipaikkansa Helsinkiin. Kiitos jälleen Norppa-ryhmälle, jossa oli valtiovarainministeriön lisäksi mukana Suomen pankki, Finanssivalvonta ja rahoitusvakausvirasto. Emme tarjonneet Nordealle erityiskohtelua, vaan Suomelle ominaista, mutkatonta tapaa hoitaa asioita. Meillä hallituksen ja viranomaisten välillä on luonteva yhteys.

Petteri Orpo

Valtiovarainministeri

 
Sivun alkuun