Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

SuomiAreena
Totta vai tarua taloudesta? Paneelissa pureuduttiin talouden faktoihin

finansministeriet
Julkaisuajankohta 13.7.2017 16.20
Uutinen

Valtiovarainministeriön järjestämässä paneelissa Porin SuomiAreenassa keskusteltiin siitä, miten faktat eroavat mielipiteistä talousasioissa sekä pohdittiin, miten robotisaatio vaikuttaa tulevaisuuden työhön.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon juontama Totta vai tarua taloudesta -paneeli keräsi joukon oman alansa asiantuntijoita keskustelemaan talouden ilmiöistä Purje-lavalle. Paneeliin osallistuivat valtiovarainministeriön valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki, Cimcorpin varatoimitusjohtaja Tero Peltomäki, Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Venäläinen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Essi Eerola.

Faktojen tunnistamisesta tulevaisuuden työhön – ja robotteihin

Tietoa ja faktoja tarvitaan päätöksenteon tueksi, mutta millainen tieto on luotettavaa? Mielipiteen erottaminen faktasta voi olla haastavaa.

”On tärkeää ymmärtää, mistä tulokset johtuvat”, Essi Eerola sanoi puhuessaan talousennusteista.

Eerola muistutti, että faktan pitäisi aina olla tutkittua tietoa. Hänen mukaansa päätöksenteon kannalta on kuitenkin mielekkäämpää ymmärtää ja arvioida taustalla olevia mekanismeja kuin tuijottaa yksittäisiä numeroita.

Keskustelun siirryttyä tulevaisuuden työhön nousi esille robotisaatio. Panelistit olivat yksimielisiä siitä, ettei automatisaatiota tai robotteja tulisi pelätä työnteon apuvälineenä. Kehityksessä on tärkeää pysyä mukana pohjoismaisella tasolla.

Muuttuva työ puhututti laajemmallakin tasolla. Martti Hetemäki painotti koulutuksen merkitystä ja sitä, että ihmisten osaamista kehitetään yritysten tarpeisiin vastaavaksi.

”Miten ihmisten taitoja ja tietoja voidaan kehittää niin, että siinäkin tilanteessa jossa monet tehtävät automatisoituvat, ihmistyölle riittää kysyntää?”, Hetemäki kysyi.

”Työn tuottavuuden tukeminen on talouskasvun ja hyvinvoinnin perusta”

Keskustelulavalla pureuduttiin myös kasvavien, tulevaisuuden yritysten tarpeisiin ja valtiovarainministeriön rooliin talouskasvun vauhdittajana. Tero Peltomäki piti tärkeänä, että aloittelevia yrityksiä autetaan jatkossakin. Hän pitää hyvänä esimerkkinä palveluita, joita yrityksille suunnitellaan tulevaisuudessa tarjottavan yhden luukun periaatteella. 

Essi Eerola nostaa esille myös toimivan kilpailupolitiikan, joka pakottaa yritykset kehittämään omaa toimintaansa.

”Työn tuottavuuden kehittäminen on talouskasvun ja hyvinvoinnin perusta”, Eerola sanoi.

Lopuksi päästiin puhumaan verotuksesta. Panelistit pohtivat muun muassa sitä, voiko robotin tekemälle työlle asettaa veroa. Kävi ilmi, että niin tehdään jo.

”Robottejakin sitä kautta verotetaan, kun niitä tavaroita ja palveluita, joita on tuotettu roboteilla, verotetaan”, Hetemäki sanoi.

Totta vai tarua taloudesta? -paneelia oli saapunut seuraamaan arviolta noin 340 henkilöä.

Katso kaikki keskustelut tallenteina

Valtiovarainministeriö oli mukana Porin SuomiAreenassa yhteensä neljässä eri paneelissa keskiviikkona ja torstaina 12.–13.heinäkuuta. Muissa paneeleissa käsiteltiin muun muassa tulevaisuuden taloutta, kunta-asioita ja digitalisaatiota.

Jos et päässyt paikalle Poriin, voit katsoa paneelikeskustelut tallenteina Mtv3:n Katsomosta.

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Liinu Lehto, puh. 02955 30221, liinu.lehto(at)vm.fi

Ministeriet
 
Sivun alkuun