Hyppää sisältöön

Tullin laaja tehtäväkokonaisuus vaatii tiivistä yhteistyötä

sisäministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 2.12.2016 10.30
Tiedote

Selvityshenkilö Anneli Taina on tänään luovuttanut raporttinsa Tullin hallinnollisesta asemasta ja ohjauksesta valtiovarainministeri Petteri Orpolle ja sisäministeri Paula Risikolle. Selvityksessä ehdotetaan, että Tulli säilyy itsenäisenä virastona ja se siirretään sisäministeriön alaiseksi virastoksi kuitenkin siten, että verotukseen, veropolitiikkaan ja yleiseen tullipolitiikkaan liittyvän lainsäädännön valmistelutehtävistä vastaa jatkossakin valtiovarainministeriö. Sisäministeriön tehtävänä olisi Tullin yleishallinnollinen ohjaus ja lainvalmistelu mm. Tullin hallinnon, toimivaltuussääntelyn, henkilötietolainsäädännön osalta.

– Ehdotukseni perustuu ennen kaikkea siihen, että ohjaavan ministeriön muutos mahdollistaa asetettujen tavoitteiden (johtamisvastuiden selkeytyminen ja toiminnan tehostuminen) toteutumisen parhaiten ja samalla korostaa Tullin sisäisen turvallisuuden kannalta tärkeää roolia. Ehdotuksessani korostuu sisäministeriön ja valtiovarainministeriön yhteistyön tärkeys ja sen kehittäminen, toteaa selvityshenkilö Taina.

– Kiitämme Anneli Tainaa huolellisesti valmistellusta selvityksestä, missä on kiitettävästi huomioitu turvallisuusympäristön nopea muuttuminen, Tullin kansainvälinen rooli osana EU:n tullijärjestelmää sekä EU:n sisäisen turvallisuuden strategian toimeenpanoa ja Tullin tiivis yhteistyö PTR (Poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos) -viranomaisten kanssa. Seuraavaksi käymme asiasta keskustelun hallituspuolueiden kanssa. Tavoitteena on, että Tullin asemasta tehdään linjaus ensi vuoden alkupuolella, kertovat ministerit Orpo ja Risikko.

Lisätietoja:

Selvityshenkilö Anneli Taina, puh. 0400 852 626, anneli.taina(a)kolumbus.fi
Ministeri Petteri Orpon erityisavustaja Mikko Kortelainen, puh. 050 301 8334
Ministeri Paula Risikon erityisavustaja Juuso Rönnholm, puh. 02954 18807

Faktaa Tullista:

Tullin tehtävänä on huolehtia tulliselvityksestä, tulli-, valmiste- ja autoverotuksesta, maahantuonnin arvonlisäverotuksesta, maahan tuotavien ja maasta vietävien tavaroiden ja ulkomaanliikenteen tullivalvonnasta, tullirikosten estämisestä ja paljastamisesta sekä muista tullitoimenpiteistä ja sen mukaan kuin erikseen säädetään toimittaa muuta verotusta ja suorittaa tullirikosten esitutkintaa. Lisäksi Tulli huolehtii ulkomaankaupan tilastoinnista, muusta toimialaansa liittyvästä tilastoinnista ja tehtävissään tarvitsemistaan laboratoriotutkimuksista. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tullijärjestelmää ja valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto. Vuoden 2017 alussa valmiste-verotus siirtyy pääosin ja autoverotus kokonaan Verohallinnon tehtäviksi.

Tulli kantoi vuonna 2015 veroja ja maksuja noin 10,4 miljardia euroa. Tullin palveluksessa oli vuoden 2015 lopussa 2 212 työntekijää.

Ministeriö Paula Risikko Petteri Orpo
Sivun alkuun