Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta: Kilpailukykyä vahvistetaan alentamalla työvoimakustannuksia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2016 13.00
Uutinen

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan palkanmuodostuksen seurantaraportissa selvitetään ansioiden, hintojen ja ostovoiman sekä kilpailukyvyn kehitystä ja kehitysnäkymiä. Selvitystoimikunta hyödynsi arviossaan valtiovarainministeriön suhdanne-ennustetta, joka julkaistiin 22. kesäkuuta valtiovarainministeriön Taloudellisessa katsauksessa.

Nimellisansiot nousivat vuonna 2015 1,3 prosenttia, josta sopimuskorotusten osuus on 0,6 prosenttiyksikköä. Nimellisansioiden kasvu jää lähivuosina maltilliseksi. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan ansiotasoindeksi nousee 1,2 prosenttia vuonna 2016 ja 0,8 prosenttia vuonna 2017. Tänä vuonna inflaatio nopeutuu hieman, mutta on edelleen tavanomaista hitaampaa. Ennustejakson loppua kohden hintojen nousun odotetaan kiihtyvän 1,3 prosenttiin.

Kuluvana vuonna palkansaajien ostovoiman kasvu on nopeinta kuuteen vuoteen. Ostovoimaa tukee maltillinen inflaatio ja veroasteen aleneminen. Ensi vuonna kilpailukykysopimukseen liittyvistä veronkevennyksistä huolimatta palkansaajien ostovoima supistuu hieman inflaation nopeutuessa. Kesäkuussa 2016 allekirjoitetun kilpailukykysopimuksen työllisyyttä vahvistavat vaikutukset näkyvät viiveellä. Valtiovarainministeriön ennusteessa on kilpailukykysopimuksen osalta jouduttu tekemään teknisiä oletuksia, jotka tarkentuvat, kun sopimuksen toimeenpano etenee. Vuonna 2018 ostovoimaa heikentää suhteessa vuoteen 2017 inflaation kiihtymisen lisäksi veroasteen kiristyminen, joka on seurausta vakuutetun sotumaksujen noususta.   

Nimelliset yksikkötyökustannukset nousivat vuonna 2015 Suomessa hieman vähemmän kuin euroalueella keskimäärin ja Euroopan komission ennusteen mukaan tämän kehityksen ennakoidaan jatkuvan lyhyellä aikavälillä. Kilpailukykysopimuksen myötä yritysten työvoimakustannukset alenevat selvästi vuonna 2017, mikä osaltaan tukee kansantalouden kilpailukykyä ja viennin elpymistä.

Talousnäkymät ja palkanmuodostus, kesäkuu 2016 -raportti

Lisätietoja

ylijohtaja Markus Sovala puh. 02955 30186, markus.sovala(at)vm.fi
neuvotteleva virkamies Pasi Koikkalainen puh. 02955 30045, pasi.koikkalainen(at)vm.fi

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta (Tukuseto) laatii taloudellisia selvityksiä ja laskelmia työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluja sekä päätöksentekoa varten. Toimikunnassa ovat edustettuina muun muassa keskeiset työmarkkinajärjestöt. Valtiovarainministeriön kansantalousosasto toimii toimikunnan sihteeristönä.

Talousnäkymät
 
Sivun alkuun