Hyppää sisältöön

Valtion hankintatoimen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä lisätään

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2017 16.07
Tiedote

Toimintatapojen uudistamisen ministeriryhmä puolsi 16.1.2017 esitystä valtion hankintatietojen julkaisemiseksi. Valtiovarainministeriö ryhtyy tarvittaviin toimiin tietojen julkaisemiseksi avoimena datana ja kansalaisille suunnatun hankintadatapalvelun toteuttamiseksi.

Valtion organisaatiot käyttävät vuosittain erilaisiin hankintoihin lähes kuusi miljardia euroa. Suomen suurimmat kunnat ovat julkaisseet usean vuoden ajan omia osto- ja hankintatietoja. Valtio ei ole julkaissut vastaavia tietoja, koska tietoja valtiokokonaisuuden hankinnoista ei ole ollut helposti saatavilla. Valtion organisaatioiden hankintatiedoista kiinnostuneet ovat joutuneet pyytämään tietoja suoraan yksittäisiltä organisaatioilta.

- Hankintatietojen julkaiseminen on avoimen hallinnon kannalta hyvin merkittävä toimenpide, sillä se lisää merkittävästi valtion rahankäytön ja toiminnan läpinäkyvyyttä kansalaisille ja yrityksille, kertoo ministerityöryhmän puheenjohtaja, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Valtion hankintatiedot julkaistaan keväällä 2017 avoimena datana. Samalla toteutetaan kaikille avoin palvelu, jossa kansalaiset ja yritykset voivat seurata lähes reaaliaikaisesti ja dynaamisesti valtion hankintoihin liittyvää rahan käyttöä. Palvelun tietosisältönä ovat hankintojen julkiset tiedot, joista käy ilmi mitä valtion organisaation hankkivat ja mistä hankinnat tehdään.

Digitalisaatio vähentää yritysten ja hankintayksiköiden hallinnollista taakkaa hankinnoissa

Valtion hankintojen digitalisoimisen toteutusohjelmassa koko hankintaprosessi yhtenäistetään hankintojen suunnittelusta aina maksatukseen. Tavoitteena on hyvin johdettu, yhtenäinen ja tehokas hankintatoimi.

- Valtion hankintatoimea digitalisoidaan nyt kokonaisuutena hankintatarpeen tunnistamisesta ja kilpailutuksesta aina tilaukseen, maksuun ja raportointiin saakka, sanoo julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaava ministeri Vehviläinen.  

Valtion ja koko julkisen hallinnon hankintojen digitalisoinnin kannalta keskeiseksi digitalisoinnin edellytykseksi on tunnistettu kansallisen Julkisen hallinnon toimittajatietopalvelun toteuttaminen. Uuden palvelun avulla julkisten hankintojen kilpailutuksiin liittyvät yritysten velvoitetietojen tarkastukset automatisoidaan, vähennetään merkittävästi tietojen moneen kertaan kirjaamista sekä yksinkertaistetaan yrityksiin liittyvien tietojen ylläpitoa ja päivittämistä.

Toimittajatietopalvelun perustiedot perustuvat Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ) tietoihin, joihin yhdistetään muiden perusrekisterien tietoja sekä lisätään hankintaprosessin eri vaiheissa tarvittavia tietoja, joita ovat muun muassa yrityksen laskutustiedot sekö tuote- ja palveluvalikoima.

Toimittajatietopalvelu, viranomaistietojen automaattiset tarkastamiset ja hankintatietojen julkaiseminen avoimena datana toteutetaan osana hallituksen Digitalisoidaan julkiset palvelut –kärkihanketta. Suomen hakemus viranomaistietojen automaattisesta tarkastamisesta on arvioitu Euroopan komission CEF-rahoitushaun eProcurement-alueella toiseksi parhaaksi hakemukseksi.

Lisätietoja:

ministeri Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen, p. 0295 530216, etunimi.sukunimi(at)vm.fi
erityisasiantuntija Tero Meltti, p. 02955 30770, etunimi.sukunimi(at)vm.fi

Anu Vehviläinen Avoin hallinto Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT Kärkihankkeet Ministeriö Valtiovarainministeriö
Sivun alkuun