Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Valtiovarainministeri Orpo yrittäjien neuvottelupäivillä: Nyt kaikki panokset kasvuun ja uudistumiseen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 29.1.2017 15.00
Uutinen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo puhui sunnuntaina 29.1.2017 Suomen yrittäjien puheenjohtajien neuvottelupäivillä Suomen talouden tilanteesta, haasteista ja tarvittavista toimista.

Orpon mukaan Suomen talous on selkeästi noussut taantumasta. Viime vuonna talous kasvoi arviolta 1,6 %, ja tälle vuodelle ennuste on 0,9 %. Kasvu perustuu toistaiseksi kuitenkin kotimaiseen, velkavetoiseen kysyntään sekä rakentamiseen. Vienti ei vielä kannattele kasvua riittävästi, joten kasvu ei ole kestävällä pohjalla.

Julkisen talouden tilanne jatkuu erittäin vaikeana. Kestävyysvajetta ei ole saatu kurottua umpeen ja julkinen velkaantuminen jatkuu. Tämä aiheuttaa paineita julkisiin tulonsiirtoihin ja palveluihin pitkälle tulevaisuuteen. Ennen kaikkea julkisen palveluntuotannon tehokkuutta on parannettava. Suomen korkea veroaste heikentää taloudellisen toiminnan kannusteita eikä verojen kautta tapahtuva merkittävä sopeutus ole Orpon mukaan mahdollista.

”Talouden orastava nousukausi on erinomainen asia, mutta nyt on puskettava eteenpäin uudistuksia, jotka vahvistavat kasvua, lisäävät työllisyyttä ja mahdollistavat talouden uusiutumisen. Kannustinloukkuja on purettava, palkanmuodostuksen pitää tukea vientialojen kansainvälistä kilpailukykyä ja osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin tarvitaan uusi ote. Myöskään tiukkaa taloudenpitoa ei voi unohtaa”, Orpo listasi.

Orpo sivusi puheessaan tulevaa puolivälitarkastelua ja korosti koko hallituksen olevan sitoutunut uusiin toimenpiteisiin kasvun, työllisyyden ja osaamisen vahvistamiseksi.

Lisätietoja:

Ministeriryhmän erityisavustaja Anssi Kujala, anssi.kujala(at)vm.fi, p. 0400 567 925

Petteri Orpo Talouspolitiikka
 
Sivun alkuun