Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Digitalisaation onnistumiseen tarvitaan tietoa, määrätietoista johtamista ja yhteistyötä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2016 12.28
Tiedote 73/2016

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksella tavoitellaan paremmin saatavilla olevia ja yhdenvertaisia palveluita. Muutoksen tärkeä väline on digitalisaatio.

Uudistuva lainsäädäntö antaa muutokselle raamit, mutta toiminnallinen muutos tehdään maakunnissa - lähellä asukkaita ja palvelujen käyttäjiä. Tavoitteena on saada palvelut toimimaan asiakkaiden parhaaksi ja pitää kustannukset kohtuullisella tasolla.

Palvelutuotannon, palveluketjujen ja rahoituksen johtamiseen tarvitaan laadukkaita tietotyökaluja ja vahvaa tiedolla johtamista. Kansallinen sote-ohjauksen tietovaranto on yksi mahdollinen uusi työkalu. Myös asiakkaiden valinnanvapauden toteuttamiseen ja palveluiden vertailuun liittyy paljon tietotarpeita, joita varten rakennetaan sähköisiä palveluita. Yhteisiä määrittelyjä, standardeja ja sertifiointeja tarvitaan sähköisten palveluiden yhteentoimivuuden varmistamiseksi.

Esimerkkinä jo toimivista sähköisistä palveluista on Kanta-palvelu. Omakanta-palvelun avulla voi tarkastella omia potilastietoja netissä ajasta ja paikasta riippumatta, ja myös ammattilaiset voivat hyödyntää tietoja asiakkaan niin halutessa. Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut (ODA) -hanke taas tuottaa uuden toimintamallin hyvinvointitiedon hyödyntämiseen, muun muassa hyvinvointia ja palvelutarvetta mittaavien testien ja itsearviointien avulla. Palveluiden kehittämiseen tarvitaan myös uusia tapoja kehittää yhteistyössä kansainvälisiä ratkaisuja, ja tästä hyvä esimerkki on Terveydenhuollon atk-päivillä demottu ketterä yhteentoimivuus FHIR. FHIR on standardi, joka mahdollistaa tiedon liikkumisen terveydenhuollon tietojärjestelmien välillä helposti.

ICT-palveluiden tuottamiseen haetaan valtakunnallisia ratkaisuja. Kansallisen ICT-palvelukeskuksen organisointia ja toimintaa selvitetään parhaillaan. Selvitys valmistuu syyskuussa. Uusien ratkaisujen suunnittelu ja toteutus edellyttää määrätietoista tietohallinnon ohjausta. ICT-palveluiden ja digitalisaation toimeenpanossa otetaan huomioon myös siirtymäkauden suunnittelu: toiminnan jatkuvuus varmistetaan vaikka samalla kehitetään uusia palveluja.

Maakunnissa sovitaan paikallisesta valmisteluorganisaatiosta ja työtavoista. Sote- ja maakuntauudistuksen muutostuki toteutetaan yhteistyössä eri ministeriöiden, niiden alaisten laitosten ja Kuntaliiton kanssa.

Lisätietoja

Muutosjohtaja Sinikka Salo, STM, p. 0295163723, [email protected]

Kehittämispäällikkö Maritta Korhonen, STM, p. 0295163344, [email protected]

http://alueuudistus.fi/soteuudistus/digitalisaatio

Digitalisaatio, ICT-palvelut ja tietohallinto -ryhmä

 
Sivun alkuun