Hyppää sisältöön

EU:n jäsenmaat lisäävät yhteistyötä genomitiedon käytössä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.4.2018 16.04
Uutinen

EU-hankkeen tavoitteena on koota riittävän laaja tietopohja monitekijäisten sairauksien selvittämiseksi.

Tähän tarvittavaan EU:n laajuista yhteistyötä. On arvioitu, että yhteistyöstä hyötyisivät tutkimus, terveydenhuolto sekä eritoten yksilöt. Hanke myös parantaisi EU:n kilpailukykyä yksilöllistetyssä lääketieteessä, jonka yleisenä tavoitteena on ennustava, ennaltaehkäisevä ja osallistava terveydenhuolto. 

Jäsenmaille vapaaehtoisessa hankkeessa kehitetään genomitiedolle perusrakenne, joka muodostetaan olemassa olevien kansallisten rakenteiden ja rekistereiden varaan. Tavoitteena on koota yhteensä miljoona genomia. Tietoja ei voi yksilöidä.

Genomitietoa tarvitaan modernissa terveydenhuollossa, koska useiden hoitojen tehokkuus riippuu myös genomista ja ottamalla genomitieto huomioon pystytään välttämään erilaisia hoitoon liittyviä haitallisia sivuvaikutuksia.

Suomessa genomitiedon käytöstä on tarkoitus säätää genomilailla, joka on parhaillaan valmistelussa. Sekä genomilain valmistelua että EU:n genomitiedon hanketta ohjaa EU:n tietosuojasääntely. 

Suomi lähtee mukaan eurooppalaiseen yhteistyöhön, jolla vahvistetaan genomitiedon käyttöä terveydenhuollossa ja tutkimuskäytössä EU:ssa. Asiaa koskeva yleisluontoinen julistus allekirjoitettiin 10.4. Brysselissä järjestettävän Digital Dayn yhteydessä. Hanketta koordinoi Euroopan komissio. 

Lisätietoja

erityisasiantuntija Tuula Helander, p. 02951 63480

EU countries will cooperate in linking genomic databases across borders (European Commission 10.4.)
 

Sivun alkuun