Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kiuruvesi on valinnanvapauden pääkaupunki

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.2.2017 11.26
Uutinen

Valinnanvapaus kokeilut kiinnostavat asukkaita. Pian jo tuhat kiuruvetistä on kokeillut terveyspalvelujen tarjoajan valintaa.

”Kiuruvesi on jo vaatimattomasti nimetty Suomen valinnanvapauden pääkaupungiksi”, Laura Vuorensola Ylä-Savon sotesta sanoi. Vuorensola puhui STM:n Palvelut asiakaslähtöisiksi -sidosryhmätilaisuudessa. Valinnanvapauskokeilu Ylä-Savossa käynnistyi tammikuussa 2017. Ylä-Savon kokeilu on yksi Palvelusetelihankkeen viidestä pilotista ja kuuluu Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihankkeeseen.

Ylä-Savossa valinnanvapauden piiriin kuuluvat yleislääkärin vastaanotto, laboratorio- ja röntgenpalvelut, fysioterapeutin palvelut (ei sarjahoidot) sekä jalka- ja ravitsemusterapia. Kuntalainen voi vaihtaa palveluntarjoajaa kerran kuussa. Palveluntarjoaja saa maksun sen mukaan, kuinka moni kuntalainen on valinnut sen palveluntarjoajakseen. Maksu on tasasuuruinen, 262,80 euroa/vuosi jokaisesta potilaasta.

Kokeilu on vasta alkuvaiheessa, joten tuloksia on vielä liian aikaista arvailla. Kaksi asiaa on jo kuitenkin Vuorensolan mukaan tähän mennessä havaittu.

”Lapsiperheet ovat ainakin tässä vaiheessa isossa roolissa palveluntarjoajan vaihtamisissa. Ehkä lapsiperheissä on totuttu muutenkin käyttämään yksityisiä palveluja”, Vuorensola sanoi.

Toinen keskeinen havainto on viestinnän merkitys. Valinnanvapauskokeilun kirkastamisessa niin kuntalaisille kuin kunnan päättäjillekin on ollut paljon työtä, eikä väärinkäsityksiltä ole vältytty. ”Kun kokeiluun lähdettiin, uudet palveluntarjoajat pitivät näyttävät avajaiset, joissa ihmiset täyttivät kuponkeja, joilla siirsivät asiakkuutensa uudelle palveluntarjoajalle. Nyt osa on vaihtanut takaisin terveyskeskuksen asiakkaiksi. he olivat kenties luulleet osallistuneensa jonkinlaiseen arvontaan”, Vuorensola kertoi.

Eri piloteissa painotetaan eri asioita

Jokaisella viidestä valinnanvapauskokeilusta on oma erityispainotuksensa. Ylä-Savossa tutkitaan erityisesti sitä, miten valinnanvapaus toteutuu maaseutumaisella alueella: saadaanko palveluntuottajia mukaan, vaihdetaanko palveluntuottajia ja paraneeko asiakastyytyväisyys ja koettu terveys.

Hämeenlinnassa painopisteinä on asiakkaiden ikään perustuvan korvauksen kokeilu sekä sähköisten omahoitopalvelujen kytkeminen mukaan. Tampereella erityispiirteenä on tietojärjestelmäratkaisujen keskeinen rooli ja toisaalta myös osittain suoritteisiin perustuvan korvausmallin kokeileminen.

Keski-Uudellamaalla kokeillaan paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden palveluiden parantamista mm. henkilökohtaisella budjetoinnilla. Palveluntuottajille on myös luvassa kannustimia ja sanktioita, joiden avulla seurataan vaikuttavuutta, kustannustehokkuutta ja asiakaskokemusta.

Jyväskylässä kerätään tietoa terveydenhuollon ja sosiaaliohjauksen palveluiden integroinnin toimivuudesta, eri ammattilaisten välisestä yhteistyöstä sekä yritys- ja järjestöyhteistyön kehittämisestä.

Lisätietoja

 
Sivun alkuun