Hyppää sisältöön

Rehula: sosiaali- ja terveydenhuollon palvelupaketit valtakunnallisiksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2016 10.00
Tiedote 97/2016

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula haluaa 21 kokeilukäytössä ollutta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelupakettia valtakunnalliseen käyttöön. Rehulan mukaan yhteensä noin 2000 mittarista koostuvat palvelupaketit auttavat merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon raportoinnissa ja seurannassa uudessa sote-järjestelmässä. Palvelupakettien hyödyt saadaan käyttöön luomalla Suomeen yhtenäinen tietovarasto.

- Koska palvelupakettijärjestelmän valtakunnallinen käyttöönotto osana uutta sote- ja maakuntauudistusta edellyttää mittavia suunnittelu- ja tietojärjestelmähankkeita, on päätös työn jatkamisesta tehtävä nyt, Rehula linjaa.

- Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää nyt kansallisen Palvelupaketti -raportointi- ja ohjausmallin käyttöönoton valmistelun osana sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua. Jatkotyö on luonteva osa ministeriöiden vaikuttavuus- ja kustannustietoryhmän työtä. Seuraavaksi on erityisen tärkeää määritellä uudet tietotarpeet sekä vaikuttavuuden ja laadun kuvaus osana palvelutuotannon resursointia ja kustannuksia, Rehula painottaa.

Palvelupakettien tavoite on parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon ohjaukseen liittyvää tiedon saatavuutta, raportointia ja vertailtavuutta. Tästä hyötyvät sekä asiakas että palvelun tuottaja.

Palvelupakettimallissa sosiaali- ja terveydenhoidon kustannukset ja asiakasmäärät esitetään yhdenmukaisesti. Palvelupaketteihin on pyritty kokoamaan muutamien asiakasryhmien palvelujen kustannukset ja asiakasmäärät riippumatta siitä, onko kyseessä perusterveydenhuolto, sosiaalihuolto tai erikoissairaanhoito. Asiakasryhmiä ovat muun muassa vanhukset, lapset, nuoret, perheet, vammaiset sekä päihde- ja mielenterveyspalvelujen asiakkaat.

- Palvelupaketit ovat ensisijaisesti sote-palveluja järjestävien ja tuottamisvastuussa olevien maakuntien työkalu. Sitä voidaan käyttää seurantaan ja tulosohjaukseen. Siten maakunta voi helposti seurata sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksia, käyttöä, laatua ja vaikuttavuutta sekä uudistumiskykyä, koska näitä koskevat tiedot ovat raportoitavissa, Rehula huomauttaa.

Sitran johdolla tehty valmistelutyö ja vuonna 2015 aloitettujen palvelupakettikokeilujen arviointi julkistettiin 17. kesäkuuta. Pilottikuntia oli keväällä 2016 yhteensä 51, ja näissä kunnissa asukkaita oli yhteensä noin 900 000. Useampi kokeiluihin osallistunut kunta on ilmoittanut halukkuudestaan jatkaa palvelupakettien kehittämistä.

Osa palvelupaketteihin ehdotettavista mittareista julkaistaan vasta myöhemmin tänä vuonna.

Lisätietoja:

perhe - ja peruspalveluministerin erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 2951 63109, [email protected]
osastopäällikkö Veli-Mikko Niemi, p. 02951 [email protected]

Sivun alkuun