Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

HUS, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö tiedottavat
Seksuaaliväkivaltaa kokeneille avataan tukikeskus Helsinkiin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.5.2017 11.39
Tiedote 83/2017

Suomen ensimmäinen seksuaaliväkivaltaa kokeneiden Seri-tukikeskus aloittaa toimintansa HYKS:n Naistenklinikalla 29. toukokuuta. Tukikeskuksesta seksuaaliväkivaltaa kokenut henkilö saa kokonaisvaltaista palvelua samasta paikasta akuuttivaiheessa eli seksuaalirikosta lähinnä seuranneen kuukauden aikana. Tukikeskuksen palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia.

Kynnys hakeutua Seri-tukikeskukseen on tehty mahdollisimman matalaksi. Seksuaaliväkivaltaa kokenut voi hakeutua sinne itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana noin kuukauden sisällä seksuaaliväkivallasta. Palvelu on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille. Alle 16-vuotiaat seksuaaliväkivallan uhrit hoidetaan HYKS:n Lastenklinikan ja Jorvin lasten päivystyksissä.

Tukikeskuksessa on valmius kerätä akuuttivaiheessa raiskauksen uhrilta oikeuslääketieteelliset näytteet ja tarjota lääketieteellistä tutkimusta ja hoitoa sekä antaa uhrille psykososiaalista tukea. Lisäksi tukikeskus varmistaa asiakkaan tarvitseman jatkotuen ja jatkohoidon. Seri-tukikeskus palvelee kaikkia sukupuolia; naisia, miehiä ja transihmisiä, inter- ja muun sukupuolisia.

Tukikeskuksen palvelujen saanti ei edellytä rikosilmoituksen tekoa, mutta sen tekemiseen kannustetaan. Tarvittaessa uhria opastetaan tekemään ilmoitus poliisille ja ohjataan saamaan oikeudellista neuvontaa.

Seri-tukikeskuksen lyhenne tulee sanasta seksuaalirikos.

Raiskauksen uhri tarvitsee akuuttivaiheessa monenlaista apua

Väkivaltaa kokeneen jatkohoidon ja seurannan pitää olla pitkäkestoista. Mikäli palvelujen etsiminen jää uhrin vastuulle, on riskinä, että traumatisoitunut asiakas jää ilman jatkoapua, koska palveluja voi olla vaikea löytää.

Seri-tukikeskuksessa toimii lääkäri, kätilö, psykologi, sosiaalityöntekijä ja sairaalapastori. Tukikeskuksesta asiakas saa tietoa myös apua tarjoavista järjestöistä.

Taustalla Istanbulin sopimuksen velvoitteet

Naistenklinikan Seri-tukikeskus on maamme ensimmäinen ja se toimii mallina myöhemmin muualle Suomeen perustettaville tukikeskuksille. Se palvelee alkuvaiheessa helsinkiläisiä, espoolaisia ja vantaalaisia seksuaaliväkivaltaa kokeneita henkilöitä. Uudenmaan muiden kuntien kanssa neuvotellaan palvelun laajentamisesta.

– On todella hienoa, että ensimmäinen Seri-tukikeskus on nyt perustettu Suomeen. Keskuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja järjestöjen kanssa, toteaa HYKS:n Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

Tukikeskuksen ovat perustaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä Naistenklinikan kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö on tukenut valmistelutyötä ja rahoittanut hanketta.
Seri-tukikeskuksen perustamisen taustalla on Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta (ns. Istanbulin sopimus). Se tuli Suomessa voimaan 2015. Sopimus velvoittaa Suomen perustamaan tukikeskuksia seksuaaliväkivaltaa kokeneille.

Lisätietoja:

Vastuulääkäri Leena Laitinen, Seri-tukikeskus, p. 050 427 1172
Psykologi Pertti Hakkarainen, Seri-tukikeskus, p. 050 427 0397
Toimialajohtaja Seppo Heinonen, HYKS Naistentaudit ja synnytykset, p. 050 436 8962
Asiantuntija Katriina Bildjuschkin, THL, p. 029 524 7220

 
Sivun alkuun