Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Terhi Sandberg:
Sote-uudistus – puhutaan siitä selkeästi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.5.2018 9.51
Kolumni

Selkeään kieleen tulevassa sote-uudistuksessa on tartuttava heti ja mielellään jo eilen, sillä lakitekstit valuvat nopeasti kansalaisviestintään ja tekevät uudistuksen ja sen valmistelun ymmärtämisestä vaikeaa.

Ilta-Sanomien (IS 22.4.) valinnanvapauskokeiluja kansalaisille avaavan jutun otsikko sisältää asiasta mainion esimerkin:

 - Järvenpäässä on testattu jo vuosi, miten sote toimii – ”En oikein ymmärrä sitä valinnanvapautta”

Mikä sote? Mikä valinnanvapaus?

Ongelma tässä viestinnän näkökulmasta tietysti on se, ettei lain sisältöjä ole vielä tarkalleen ottaen päätetty ja myös tämän hetkisiin ehdotuksiin todennäköisesti tulee muutoksia. Näitä sisältöjä ja muutoksia odotellessa lakien valmistelussa käytetyt termit kuten sote-keskus (mitä se lopulta pitää sisällään?) tai esimerkin ”soten testaus” ovat jo kansalaisille varsin tuttua sote-wtf-hepreaa. Muutoksesta on toki välttämätöntä keskustella jo ennen sen voimaan astumista, mutta moni kansalainen on jo pudonnut kelkasta alkumetreillä.

Tiedon on löydyttävä etsijälleen vaivattomasti ja selkeästi myös kiireessä.

Uudistuksen viestinnän suunnittelussa olisikin hyvä muistaa, että kansalaisille ei tutkimusten mukaan ole sinänsä väliä kuka palvelut järjestää vaan se, että niitä tarvittaessa saa vaivattomasti ja nopeasti. Tämä koskee myös sosiaali- ja terveyspalveluista viestimistä. Tiedon on löydyttävä etsijälleen edelleen vaivattomasti ja selkeästi myös kiireessä.

Sote-keskus vai sittenkin ihan terveyskeskus?

Uudenmaan alueellisen valinnanvapauskokeilun tiedottajana olen usein törmännyt siihen, että kunnat järjestävät samoja asioita lain puitteissa hiukan eri tavalla, mutta myös eri nimillä. Näiden nimien harmonisoimisen (kuten myös käytäntöjen, mutta siitä puhutaan jo enemmän) tulisi olla yksi uudistuksen viestinnän tavoitteista. Jotta kansalaiset ymmärtäisivät valinnanvapautta ja sen mahdollisuuksia tulevaisuudessa hieman enemmän tulisi samoista asioista puhua samoilla termeillä kaikkialla Suomessa.

Muutos on sinällään hyvä paikka termien ja käytäntöjen yhtenäistämiseen ja se kuuluu myös uudistuksen tavoitteisiin. Kotimaisten kielten keskuksen Ulla Onkamo suosittelee (Kuntalehti 5.4.) kolumnissaan yhdenmukaista nimistöä koko Suomeen, jotta kansalaiset ymmärtävät mitä ja mistä ovat valitsemassa.

Samoista asioista tulisi puhua samoilla termeillä kaikkialla Suomessa.

Uudistuksen myötä viestinnän tarve kasvaa väliaikaisesti myös niiden ihmisten joukossa, jotka tähän asti ovat osanneet hoitaa asiansa palveluviidakossa sujuvasti.

Vaikka kuntien ja maakuntien sote-viestijät ovat oman työnsä parhaita asiantuntijoita heidän arkeaan helpottaisi huomattavasti, jos uudistuksessa olisi käytössä muun muassa kattava nimistösuositus, joka sisältäisi sekä valittavana olevien paikkojen nimet, mutta myöskin palvelujen sisällön. Nyt esimerkiksi niinkin tärkeä asia kuin päivystys, kulkee kussakin kunnassa hiukan eri nimellä. Kansalaisten suussa toki samasta asiasta puhuttaessa kuulee edelleen myös ensi-apua, joka sinänsä toki kertoo heti minkälaisesta avusta on kyse.

Hyvänä apuna ja asiantuntijoina meille tilanteessa toimii Kotimaisten kielten keskus.

Jotta siis päästään siihen pisteeseen, että jokainen kuulija ymmärtää ”sotea” on hyvä käydä läpi valtakunnan tasolla se mikä muuttuu ja pitää uudistuksen huumassa kiinni myös siitä, että kaikki ei kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen arjessa muutu. Lain voimaantulon yhteydessä olisi syytä päättää myös kokonaisviestinnän ohjauksesta, jotta kansalaiset pysyvät palvelujensa tasalla myös maakuntaa vaihtaessa.

Hyvänä apuna ja asiantuntijoina meille tilanteessa toimii Kotimaisten kielten keskus. Heti tämän jälkeen seuraavan asiantuntijapysäkin tulisi olla Selkokielikeskus, jotta, kun olemme saaneet yhtenäiset termit käyttöön, voimme pitää uudistuksen vauhdissa mukana myös selkokieltä tarvitsevat kansalaiset.

Terhi Sandberg
Tiedottaja,
Uudenmaan alueellinen valinnanvapauskokeilu

Tämä kirjoitus on osa maakunta- ja sote-uudistuksen kolumnisarjaa. Lue lisää kolumneja: Muutoksessa (alueuudistus.fi). 

 
Sivun alkuun