Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tupakkalaki tiukentuu - uusi laki voimaan 15.8.2016

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2016 14.23
Tiedote 102/2016

Savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kielletään kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli. Taloyhtiö voi puuttua parvekkeella tupakointiin nykyistä helpommin. Nikotiinipitoiset sähkösavukkeet tulevat Suomen markkinoille saman sääntelyn piiriin muiden savukkeiden kanssa. Autossa tupakointi on kielletty, jos kyydissä on alle 15-vuotiaita. Muun muassa nämä muutokset sisältyvät uuteen tupakkalakiin, joka tulee voimaan 15.8.2016.

Uusi laki panee täytäntöön EU:n tupakkatuotedirektiivin. Osa lakimuutoksista perustuu puolestaan Suomen omaan harkintaan ja lainsäädäntötarpeisiin.
 
Tupakkatuotedirektiivi edellyttää muun muassa, että tunnusomaiset maut eli muut kuin tupakkamaut kielletään savukkeista ja kääretupakasta. Suositut maut, kuten mentoli, kielletään vasta siirtymäajan jälkeen vuonna 2020. Tekstivaroitusten lisäksi Suomessa myytäviin tupakkapakkauksiin tulevat kuvavaroitukset. Pakolliset teksti- ja kuvavaroitukset peittävät tupakkapakkauksista 65 %.
 
Sähkösavukkeita säännellään vastaavasti kuin tupakkatuotteita. Niille säädetään laissa sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteille. Nikotiininesteiden myynti on luvanvaraista eikä nesteissä saa olla esimerkiksi karkki- ja hedelmämakuja. Sähkösavukkeita ei saa myöskään käyttää tupakoimattomissa tiloissa tai pitää esillä vähittäismyynnissä.
 
Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden nikotiininesteiden tuonnille ETA-maiden ulkopuolelta tulee 24 tunnin aikaraja. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilön pitää olla poissa Suomesta yli 24 tuntia voidakseen tuoda mainittuja tuotteita maahan. Samaten kielletään tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden netti- ja muu etämyynti.

Autossa ei jatkossa saa tupakoida, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi. Tupakointikielto autossa vähentää lasten altistumista tupakansavulle ja sen aiheuttamille terveyshaitoille. Tupakointikielto ei koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa esimerkiksi matkailuautossa.

Parvekkeella tupakointia voi rajoittaa savun kulkeutumisen perusteella

Uusi tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja muille ulkoalueille, kuten terasseille. Kunnan viranomainen voi määrätä tupakointikiellon, jos savua voi rakenteiden ja muiden olosuhteiden vuoksi kulkeutua muutoin kuin poikkeuksellisesti esimerkiksi parvekkeelta toiselle. Savun kulkeutuminen riittää kiellon määräämiseen eikä terveyshaittaa tarvitse osoittaa, toisin kuin nykyisin terveydensuojelulain mukaisessa menettelyssä. Tiukemmin edellytyksin on mahdollista puuttua tilanteeseen myös silloin, jos savu leviää asunnosta toiseen rakenteiden kautta.
 
Suomessa kielletään nuuskan tavoin muidenkin savuttomien tupakkatuotteiden (purutupakka ja nenänuuska) myynti ja maahantuonti. Matkustajatuonnin enimmäismääräksi säädetään yksi kilo savuttomia tupakkatuotteita (nuuska, nenänuuska, purutupakka). Tuonnille asetetaan vuorokausiraja, mikä tarkoittaa sitä, että kalenterivuorokauden aikana voi tuoda maahan yhden kilon savuttomia tupakkatuotteita.
 
Nykyinen tupakkalaki on vuodelta 1976, ja sitä on muutettu kymmeniä kertoja. Uuden tupakkalain tarkoituksena on ehkäistä nuoria aloittamasta tupakkatuotteiden käyttöä ja nikotiiniriippuvuuden syntymistä ja kannustaa ihmisiä lopettamaan tupakkatuotteiden käyttö. Lailla halutaan myös vähentää tupakoimattomien altistumista tupakansavulle.

Laki tulee voimaan 15.8.2016, mutta siinä on useita siirtymäaikaa koskevia säännöksiä.  Esimerkiksi parvekkeelle tupakointia koskevaa sääntelyä sovelletaan vasta vuoden 2017 alusta lukien.

Lisätietoja

lakimies Laura Terho, p. 02951 63550, [email protected]
neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p. 02951 63343, [email protected]
johtaja Kari Paaso, p. 02951 63340, [email protected]

 
Sivun alkuun