Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Risikko: Hätäilmoituksen oltava tasapuolisesti kaikkien käytettävissä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 26.4.2017 13.32
Tiedote 38/2017

- Turvallisuus on ihmisen perustarve. On varmistettava, että vammaisilla avuntarvitsijoilla, kuten esimerkiksi kuuroilla, kuulovammaisilla, puhevammaisilla ja kuurosokeilla on mahdollisuudet käyttää hätäpalveluita, myös hätänumeroa 112, sisäministeri Paula Risikko totesi Kuurojen Palvelusäätiön 120-vuotisjuhlassa 26. huhtikuuta.

Ministeri Risikko pitää tärkeänä väestön tasapuolista kohtelua hätäkeskuspalveluiden saannin turvaamisessa. Hätäilmoituksen voi tarvittaessa tehdä tällä hetkellä myös tekstiviestillä. Hätätekstiviestiä ei voi kuitenkaan tällä hetkellä lähettää numeroon 112, vaan jokaisella hätäkeskuksella on Suomessa oma tekstiviestinumeronsa hätätekstiviestin lähettämistä varten.

- Tulevaisuudessa myös 112-numeroon voi lähettää tekstiviestin. Sisäministeriön tavoitteena on, että uusi hätäkeskustietojärjestelmä ja sen myötä myös uusi 112-hätätekstiviestipalvelu saadaan käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Uudistuksen yhteydessä arvioidaan myös muita mahdollisuuksia, joilla voidaan entistä paremmin taata kuulovammaisten yhdenvertainen asema hätätilanteissa. Hätäkeskuslaitos hyödyntää jo nyt monin eri tavoin teknologisen kehityksen tuomia mahdollisuuksia. Yhtenä esimerkkinä tästä on 112Suomi-mobiilisovellus, joka nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa, kun soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti.

- Teknologian kehitys on niin nopeaa, että myös Hätäkeskuslaitoksen tulee jatkossa kyetä entistäkin nopeammin omaksumaan uusia teknologioita osaksi toimintaansa ja kehittämään omia palvelujaan hätäkeskusten kaikille asiakkaille. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa erilaisten mobiilisovellusten yhä laajempaa hyödyntämistä, ministeri Risikko pohti.

Lisätietoja
Erityisavustaja Emma Hannonen, p. 050 574 0736, [email protected]

Paula Risikko
 
Sivun alkuun