Hyppää sisältöön

Sisäministeri Risikko: Nyt riitti vihapuhe - nettipoliisille lisää resursseja, lainsäädäntöä täsmennetään

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 22.9.2016 10.48
Tiedote

Sisäministeri Paula Risikko on tänään aamulla sisäministeriön johdon foorumissa antanut poliisijohdolle tehtäväksi valmistella nopeasti käyttöön otettavia toimintamalleja, joilla voidaan puuttua entistä tehokkaammin vihapuheeseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi vihapuhetta paljastavien, tutkivien ja ennalta ehkäisevien ryhmien entistä tiiviimpää yhteistyötä. Tämän lisäksi arvioidaan yhdessä oikeusministeriön kanssa tarvitaanko lainsäädännöllisiä muutostarpeita vihapuheeseen puuttumiseksi.

- Me emme saa turtua vihapuheeseen. Nykyisellä lainsäädännöllä näyttää olevan vaikea selvittää vihapuheen taustalla olevia tahoja ja motiiveja, ja puuttua niihin. Lainsäädäntö on myös pirstaleinen, sisäministeri Paula Risikko sanoo.

Risikon mukaan vihapuheeseen tulee puuttua selvästi aiempaa johdonmukaisemmalla ja tehokkaammalla tavalla. Myös resurssit, esimerkiksi nettipoliisin osalta, on arvioitava uudestaan.

- Suurin ongelma vihapuheen kanssa on se, että pidemmällä aikavälillä se on ensiaskel väkivallan suuntaan. Vaikka väkivalta ei olisi vihapuheen levittäjän henkilökohtainen tarkoitus, vastakkainasettelun kasvattaminen johtaa helposti siihen. Vihapuheelle, väkivallalle ja rasismille on oltava nollatoleranssi, Risikko painottaa.

Poliisilla on jo hyviä kokemuksia vihapuhetta paljastavan, tutkivan ja ennalta ehkäisevän ryhmän kaltaisesta, keskitetystä ja erikoistuneesta tutkinnasta. Keskusrikospoliisiin aiemmin perustettu uhka-arviotoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin kuten myös Helsingin poliisilaitokseen perustetun vakavien uhkien tutkintaan keskittyneen ryhmän toiminta. Nyt käynnistetään uuden tehokkaamman toimintamallin rakentaminen syyttäjäyhteistyöhön ja vihapuheeseen puuttumiseen. Lisäksi kerätään kokemuksia rikoslain ja esitutkintalain soveltamisesta vihapuheen torjunnassa.

Lisätietoja:
erityisavustaja Juuso Rönnholm, 050 574 15 04, [email protected]

Sivun alkuun