Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

IEA:n vuosiraportissa huomio energian sähköistymiseen ja Kiinan rooliin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 14.11.2017 15.56
Tiedote

Neljä eri tekijää tulee muuttamaan maailman energiajärjestelmiä seuraavien 20 vuoden aikana. Yhdysvalloista on tulossa öljyn ja maakaasun tuotannon kiistaton ykkösmaa, uusiutuvat energiamuodot kehittyvät nopeasti laskevien kustannusten ansiosta. Kiinan uusi talousstrategia suuntaa maata kohti puhtaampaa kasvua ja vaikuttaa osaltaan globaaleihin energiamarkkinoiden kehitykseen. Näin todetaan kansainvälisen energiajärjestö IEA:n World Energy Outlook 2017 -raportissa, joka julkistettiin 14.11. Lontoossa.

Raportti kuvaa kattavasti maailman energiatalouden tilaa ja tulevaisuuden skenaarioita. Tänä vuonna raportti sisältää myös maailman energian tuotannon ja kulutuksen päivitetyt luvut eri skenaarioiden pohjalta vuoteen 2040 saakka sekä arviot vaikutuksista energiaturvallisuuden, investointien, energiateollisuuden ja ympäristön kannalta. Se sisältää myös syväanalyysit Kiinan energiataloudesta energiamuutoksen valossa ja maakaasumarkkinoiden kehityksestä säröytyksen ja nesteytetyn maakaasun aiheuttamassa murroksessa.

Raportin New Policies -skenaarion mukaan globaali energian kysyntä kasvaa hitaammin kuin aikaisemmin, mutta tulee edelleen kasvamaan 30 prosentilla nykypäivästä vuoteen 2040 mennessä. Tämä lisäys on yhtä suuri kuin Kiinan ja Intian nykyinen energian kysyntä.

Raportin mukaan maailma sähköistyy, mutta hiilen ja öljyn käytön kasvu jatkuu toistaiseksi. Samalla kuitenkin maakaasun merkitys muun muassa ketteränä polttoaineena kasvaa. Yhdysvaltojen merkitys energiamarkkinoilla kasvaa maakaasun ja LNG:n (nesteytetyn maakaasun) myötä. Kiinan energian kulutus ohittaa EU:n energian kulutuksen vuonna 2040. Samalla sen päästöt ovat kuitenkin paljon EU:ta korkeammat.

Maailman energiatuotannon kapasiteetti lisääntyy eniten aurinkosähköjärjestelmissä Kiinan ja Intian kehityksen myötä. Samaan aikaan Euroopan unionissa tuulivoimasta tulee johtava sähköntuotannon muoto pian vuoden 2030 jälkeen.

Maailman kasvihuonekaasupäästöt jatkavat kasvuaan (New Policies -skenaario), mutta raportin uusi Sustanable Development -skenaario pyrkii osoittamaan Pariisin ilmastosopimuksen edellyttämän tien ja korostaa kaasun ja metaanin talteenoton merkitystä. Puhtaaseen energiateknologiaan pitää kuitenkin satsata rajusti, osana ainakin 60 biljoonan USD arvoisia globaaleja energiainvestointeja.

IEA:n apulaisjohtaja Laura Cozzi saapuu keskiviikkona 15.11.2017 esittelemään tämänvuotista raporttia.

IEA:n World Energy Outlook 2017 on verkossa osoitteessa: www.iea.org/weo2017/

Lisätiedot:
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, puh. 050 431 6518
ylitarkastaja Katja Tuokko, TEM, puh. 050 465 5533
viestintäasiatuntija Mauri Vieru (Laura Cozzin haastattelupyynnöt)

 
Sivun alkuun