Hyppää sisältöön

Luonnos kaivoslain muutosesityksestä lausuntokierrokselle

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 21.10.2016 14.44
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö kerää lausuntoja ja kommentteja kaivoslain kehittämiseksi. Ministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle hallituksen esityksen muotoon kirjoitetun luonnoksen kaivoslain muuttamiseksi.

Valmistelun pohjana ovat ministeriön kuluvan vuoden alussa saamat kommentit kaivoslain toimivuudesta. Valmistelussa on hyödynnetty myös valtionhallinnon sujuvoittamishankkeiden yhteydessä eri viranomaisilta saatuja ehdotuksia. Kaivoslain perusratkaisuja ei olla muuttamassa.

Lausunnot ja kommentit pyydetään toimittamaan 18.11.2016 mennessä sähköisesti ministeriön kirjaamoon osoitteeseen kirjaamo(at)tem.fi. Otsikkokenttään merkintä ”Lausunto kaivoslaista”.

Luonnoksessa esitetään kaivosviranomaisen tarveharkinnan lisäämistä joihinkin lupamenettelyihin sekä tiettyjen raskaiksi koettujen viranomaismenettelyjen keventämistä. Muutosehdotukset perustuvat käytännön kokemuksiin ja oikeusratkaisuihin.  

Ehdotus kaivosturvallisuusluvan tarveharkinnasta on perusteltua silloin kun kaivosluvalla haetaan vähäistä laajennusta toimivan kaivoksen alueeseen, ja alueen käyttötarkoitus huomioiden kaivosturvallisuusluvan vaatimus on ilmeisen turha. Menettelyä malminetsintäluvasta luopumiseksi on perusteltua keventää, kun huomioidaan että tällöin kyse on maa-alueeseen kohdistuvan rasitteen poistumisesta. Luopumismenettelyn keventäminen ei vaikuta toiminnanharjoittajan korvausvelvollisuuteen tutkimustoimista  mahdollisesti aiheutuneista vaurioista.  

Esitetyillä lakimuutoksilla ei olisi vaikutusta viranomaisen lupaharkintaan. Muutokset eivät vaikuttaisi malminetsinnän tai kaivostoiminnan ympäristövaikutuksiin tai asianosaisten asemaan. Ympäristöön liittyvien selvitysten ajankohdan muuttaminen selkeyttäisi toiminnanharjoittajien etuoikeusasetelmaa, ja parantaisi vaadittavien selvitysten sisältöä, muttei muuttaisi selvitysvaatimuksia.

Esitetyt muutokset sujuvoittaisivat viranomaismenettelyitä ja keventäisivät hallinnollista taakkaa sekä lausunnon antajien osalta että lupaprosesseista vastaavien viranomaisten osalta. Myös toiminnanharjoittajien hallinnollinen taakka kevenisi.

Nykyinen kaivoslaki tuli voimaan 1.7.2011. uudistuksen tavoitteena oli turvata kaivostoiminnan ja malminetsinnän sekä kullanhuuhdonnan edellytykset yhteiskunnallisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla.

Kaivoslain mukainen lupaharkinta perustuu kokonaisvaltaiseen tarkasteluun. Päätöksenteossa on otettava tasavertaisesti huomioon malminetsinnän ja kaivostoiminnan tarpeet, ympäristö, ihminen ja talous. Kaivosviranomaisella on oikeudet valvontaan ja riittävät hallintopakkokeinot, joiden nojalla rikkomuksiin ja laiminlyönteihin on mahdollista puuttua.

Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi muutoksista kaivoslakiin (621/2011) löytyy verkosta osoitteesta: http://tem.fi/lausuntopyynnot
Nykyinen ajantasainen kaivoslaki on verkossa osoitteessa: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110621

Lisätiedot:
kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen, TEM, puh. 029 506 4216

Sivun alkuun