Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Lindström: Kuntapaikkoja tarvitaan yhä lisää

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2016 12.05
Tiedote

- Hallitus kannustaa kuntia ottamaan vastaan pakolaisia. Oleskeluluvan saaneiden henkilöiden nopea siirtyminen vastaanottokeskuksista kuntiin on kaikkien etu, sillä kotoutuminen tapahtuu nimenomaan kunnassa, oikeus- ja työministeri Jari Lindström korosti avauspuheenvuorossaan työ- ja elinkeinoministeriön seminaarissa 17.6.2016.

Kunnille suunnattu seminaari käsitteli oleskeluluvan saaneiden siirtymistä kuntiin, koulutukseen ja työhön. Seminaarissa julkistettiin työ- ja elinkeinoministeriön koostama opas pakolaisten vastaanotosta.

Tällä hetkellä kuntapaikkoja on sovittuna noin 4 000. Arviolta 10 000 henkilöä saa oleskeluluvan, joten kuntapaikkoja tarvitaan yhä lisää.

- Toivomuksemme on, että teette sopimuksia vastaanotosta etukäteen ELY-keskusten kanssa. Näin kaikki voivat paremmin varautua palveluihin ja vastaanotto on hallittua. Olemme lähteneet siitä, että luvan saaneet sijoittuisivat kohtalaisen tasaisesti ympäri Suomea sille alueelle, jossa ovat päätöstä odottaneet, ministeri Lindström painotti.

Kriisissä nähtävä myös mahdollisuudet

Pakolaisten vastaanottaminen on vastuullinen tehtävä kunnalle. Kotoutumisen onnistuessa uudet kuntalaiset voivat muodostua kuitenkin voimavaraksi elinkeinoelämälle, väestöpohjalle ja talouskasvulle.

- Pakolaiskriisissä kannattaa nähdä myös mahdollisuudet. Jotta emme kuitenkaan rakentaisi utopistia odotuksia, hallitus on tietoinen siitä, että tähän mennessä kotouttaminen ei ole kaikilta osin tuottanut toivottuja tuloksia, ministeri Lindström toteaa.

Kunnille tarjotaan tietoa vastaanoton tueksi

Seminaarissa julkistettu tietopaketti pakolaisten vastaanotosta sisältää tietoa muun muassa vastaanoton ja kotoutumisen palveluista, valtion korvauksista ja kuntien kokemuksista.

- Tietopaketti kertoo tiiviisti, mitä pakolaisten vastaanotto käytännössä kuntatasolla merkitsee. Toivottavasti siitä on apua päätöksenne valmistelussa, ministeri sanoi.

Tietopaketti on luettavissa TEM:n verkkosivuilla osoitteessa tem.fi/tietopakettikunnille. TEM:n kotouttamisen osaamiskeskuksen kotouttaminen.fi-sivusto kertoo kattavammin kotouttamiseen ja pakolaisten vastaanottoon liittyvistä asioista. Sivusto palvelee myös kuntien ammattilaisia.  

Lisätiedot:
oikeus- ja työministerin erityisavustaja Sakari Puisto, puh. 029 504 8150
kehittämispäällikkö Tarja Rantala, TEM, puh. 029 504 7101
hankekoordinaattori Maria Tiainen, TEM, puh. 029 504 7582 (tietopaketti)
erityisasiantuntija Helena Torkko, TEM, puh, 029 504 7695 (kotouttaminen.fi ja osaamiskeskus)
 
 
Sivun alkuun