Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Ministeriö tilasi selvitystyön kilpailukielto- ja salassapitosopimusten käytöstä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2017 11.18
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on kutsunut varatuomari Jukka Ahtelan tekemään salassapitosopimusten ja kilpailukieltosopimusten käyttöä koskevan selvityksen. Selvityksellä pyritään saamaan tietoa salassapitosopimuksia ja kilpailukieltosopimuksia koskevasta oikeustilasta ja sen kehittämistarpeista.

Selvityksen keskeisenä perustana ovat eri sidosryhmien sekä asiantuntijatahojen käytännön kokemukset ja havainnot. Selvityksessä asiaa lähestytään myös EU-oikeuden ja eräiden EU-maiden lainsäädännön näkökulmasta.

– Viime aikoina on julkisuudessa ollut kertomuksia sopimusten väärinkäytöstilanteista, toteaa työministeri Jari Lindström.

– Tarkoituksena on nyt selvittää onko kyse yksittäistapauksista vai suuremmasta ongelmasta. Perusteellisen selvityksen tekeminen on aiheellista jo senkin takia, että joillakin asiantuntija-aloilla kilpailukielto- ja salassapitosopimukset vaikuttaisivat pikemmin olevan pääsääntö kuin poikkeus uutta työsopimusta allekirjoittaessa. Tämä on herättänyt epäilyksen, että käytetäänkö näitä sopimuksia muihin kuin lakien alkuperäisiin tarkoituksiin, ministeri Lindström kertoo.

Selvityksellä pyritään saamaan tietoa erityisesti:

  • salassapitosopimusten ja kilpailukieltosopimusten yleisyydestä ja käytöstä eri toimialoilla,
  • sopijapuolten salassapitosopimuksiin ja kilpailukieltosopimuksiin liittyvistä kokemuksista, ongelmista ja haasteista,
  • salassapitosopimuksilla ja kilpailukieltosopimuksilla suojatuista kohteista (työnantajan liikesalaisuudet / työnantajan liikekumppanin liikesalaisuudet),
  • salassapitosopimuksia ja kilpailukieltosopimuksia koskevien riitojen ratkaisuun liittyvistä kysymyksistä sekä
  • salassapitosopimuksen ja kilpailukieltosopimuksen käyttöön ja sääntelyyn liittyvistä kehittämistarpeista.

Selvityksen on tarkoitus valmistua toukokuun 2018 loppuun mennessä.

Lisätiedot
työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, p. 029 506 0066
hallitusneuvos Tarja Kröger, TEM, p. 029 504 8937

 
Sivun alkuun