Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

NUGENIA ja SAFIR2018 yhteistyöhön ydinturvallisuustutkimuksessa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 30.8.2016 12.12
Tiedote

Eurooppalaisen ydinvoimateollisuuden ja tutkimuslaitosten tutkimusyhteisö NUGENIA ja työ- ja elinkeinoministeriö allekirjoittivat 29.8.2016 yhteisymmärryspöytäkirjan ydinturvallisuustutkimuksen edistämisestä. Yhteistyö toteutetaan Suomen puolelta Ydinturvallisuustutkimusohjelma SAFIR2018:n ja sitä seuraavien tutkimusohjelmien kautta.

NUGENIA ja SAFIR2018 edistävät ydinturvallisuustutkimusta ohjelmien yhteisissä tutkimusaiheissa. Yhteistyö voi sisältää yhteisiä tutkimusaloitteita, tutkimusstrategioiden kehittämistä, tutkimustiedonvaihtoa sekä tutkimusinfrastruktuurien käyttöön liittyvää yhteistoimintaa.

– Ydinturvallisuuden jatkuvan kehittämisen kannalta on erittäin tärkeää yhdistää voimia, jakaa tietämystä ja mahdollistaa pääsy alan eurooppalaisiin tutkimusyhteisöihin, toteaa teollisuusneuvos Herkko Plit työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Yhteistyö mahdollistaa resurssien tehokkaan kohdentamisen tärkeimpiin tutkimusaiheisiin ydinturvallisuuden alalla ja vähentää päällekkäistä tutkimustyötä. Suomalaisen Ydinenergia-alan tutkimusstrategian suosituksen mukaisesti yhteistyö myös kohottaa entisestään suomalaisen ydinturvallisuustutkimuksen tieteellistä tasoa ja parantaa Suomen tutkimuksen kansainvälistä kilpailukykyä ja näkyvyyttä, Plit jatkaa.

NUGENIA on vuonna 2011 perustettu voittoa tavoittelematon yhteisö, johon kuuluu yli 100 jäsentä ydinvoimateollisuudesta ja tutkimuslaitoksista. Sen tarkoituksena on tutkimuksen ja kehityksen avulla edistää toisen ja kolmannen sukupolven ydinvoimalaitosten turvallista, luotettavaa ja tehokasta käyttöä.

SAFIR2018 on laajin kansallinen ydinturvallisuustutkimusohjelma Suomessa. Sen tarkoituksena on varmistaa suomalaisen ydinenergiaosaamisen jatkuva kehittyminen ja säilyminen korkealla tasolla. Tutkimusohjelmaa rahoittavat Valtion ydinjätehuoltorahasto ja tutkimusohjelmaan osallistuvat organisaatiot.

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Herkko Plit, TEM, puh. 050 462 0788
erityisasiantuntija Linda Kumpula, TEM, puh. 050 412 4425
ylitarkastaja Netta Skön, TEM, puh. 050 304 0187

 
Sivun alkuun