Hyppää sisältöön

Alexander Stubb
Eron saaneen hallituksen tervehdyskäynti Tasavallan Presidentin luona 29.5.2015

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 29.5.2015 10.22 | Julkaistu suomeksi 2.6.2015 klo 13.21
Puhe

(muutosvarauksin)

Arvoisa Tasavallan Presidentti
Ärade Republikens President

Te olette myöntänyt eron kesäkuussa 2014 työnsä aloittaneelle hallitukselleni. Teimme vajaan vuoden ajan töitä isänmaan eteen tavoitteenamme toteuttaa aiemmat säästöpäätökset sekä viedä rakenteellisia uudistuksia eteenpäin.

Hallitus työskenteli haastavissa olosuhteissa talouden kehityksen jatkuessa heikkona ja ulkopoliittisen toimintaympäristön muuttuessa nopeasti. Nämä haasteet eivät ole nopeasti ohimeneviä tai yksinkertaisesti ratkaistavissa. Ne odottavat myös uutta eduskuntavaalien jälkeen muodostettua hallitusta.

Hallituksen talouspolitiikkaa on ohjannut kaksi periaatetta: julkinen talous on saatettava kestävälle pohjalle ja uudelle kasvulle on luotava edellytyksiä.

Valtion budjetin loppusumma pienenee toista vuotta peräkkäin. Sopeutuspäätökset eivät ole olleet helppoja. Velkaantumisen taittamiseksi niitä tarvitaan valitettavasti vielä huomattavasti lisää.

Kasvun edellytyksien luomiseksi hallitus panosti infraan, kasvu-aloihin ja yrittäjyyteen. Yhtä helppoa ratkaisua ei kuitenkaan ole. Talouden käänne ja luottamuksen palautuminen rakentuvat hitaasti useista puroista. Ilman luottamusta ei tule investointeja, ei uusia työpaikkoja eikä uutta nousua. Meriteollisuuden osalta hallitus on onnistuneesti vaikuttanut luottamuksen palautumiseen.

Ainoa tie pelastaa suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on tehdä sen kestävyyttä parantavia uudistuksia. Päättyvällä hallituskaudella näissä uudistuksissa ja muun muassa kuntien tehtävien karsimisessa päästiin alkuun.

Hallitus jatkoi yhdessä opposition kanssa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta. Työssä päästiin olennaisesti eteenpäin, mutta perustuslaillisia haasteita ei onnistuttu ratkaisemaan lyhyessä ajassa. Toivon, että uusi hallitus saa vietyä soten maaliin. Kyse ei ole vain taloudellisesti merkittävästä asiasta, vaan ennen muuta kansalaisten yhdenvertaisuudesta ja hyvinvoinnista.

Digitalisaation ja paremman sääntelyn osalta päästiin eteenpäin. Kansallisen palveluväylän valmistelu on etenemässä suunnitellusti. Hallitus on sähköistänyt palveluja, keventänyt lupakäytäntöjä ja helpottanut yritysten hallinnollista taakkaa.

Arvoisa Tasavallan Presidentti
Ärade Republikens President

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen toimintaympäristö on muuttunut. Päähuomiomme on vienyt Ukrainan kriisi ja sen seurauksena heikentynyt Itämeren alueen turvallisuustilanne. Olemme reagoineet Venäjän kansainvälisen oikeuden vastaisiin toimiin päättäväisesti osana Euroopan unionia. Linjamme on ollut selvä.

Vaikeissa olosuhteissa punnitaan myös valtiojohdon toimintakyky. Olen tyytyväinen siitä, millä tavalla tasavallan presidentin ja hallituksen yhteistoiminta on sujunut ulko- ja turvallisuuspolitiikassa niin yhteisen kokouspöydän ääressä kuin epävirallisessa yhteydenpidossamme.

Hallitus onnistui kiitettävästi Suomen EU-politiikan tavoitteiden edistämisessä. Digitaaliset sisämarkkinat, parempi sääntely ja energiaunioni ovat edenneet nopeasti. Samalla Eurooppa kohtaa Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan kriiseistä aiheutuvan maahanmuuttopaineen. Suomi on kantanut vastuuta osallistumalla EU:n operaatioihin Välimerellä, pitämällä pakolaiskiintiön korotetulla tasolla ja kehitysavun kautta.

Euroopan sisällä Iso-Britannian ja Kreikan tilanteet ovat kärjistymässä. Britannia valmistautuu kansanäänestykseen EU-jäsenyydestään, ja Kreikan taloudellinen kestävyys on joutunut uudelleen kyseenalaiseksi sen omien toimien myötä. Hallitukselle on ollut koko ajan selvää, että jokaisella talous- ja rahaliiton jäsenellä on ensisijainen vastuu omasta talouspolitiikastaan ja vastuu omista veloistaan.

Arvoisa Tasavallan Presidentti
Ärade Republikens President

On rehellistä todeta, että hallitus ei onnistunut kaikessa. Puhuin viime vuonna uuden hallituksen tervehdyskäynnillä toimimisesta yhteistyössä, avoimesti ja toisten työtä kunnioittaen. Valitettavasti kaikista sisäisistä pelisäännöistä ei kuitenkaan aina pidetty kiinni. Keskinäinen luottamus kärsi ja sen mukana päätöksentekokyky.

Seuraavan hallituksen aloittaessa työnsä kaikille koittaa uusissa rooleissa uusi mahdollisuus. Isänmaan etu vaatii, että pystymme tekemään vaikeitakin päätöksiä, kunnioittamaan toinen toisiamme ja luottamaan toisiimme. Vain toimimalla niin voimme saada Suomen uuteen nousuun. Vain niin voi satavuotias Suomi olla maailman paras maa syntyä, elää ja kuolla.

Arvoisa Tasavallan Presidentti
Ärade Republikens President

På den avgående regeringens vägnar tackar jag Er för ett gott samarbete och för det stödet Ni har visat oss.
Nyt työnsä päättävän hallituksen puolesta kiitän Teitä hyvästä yhteistyöstä ja meille osoittamastanne tuesta.

Sivun alkuun