Hyppää sisältöön

EU-johtajat päättivät aloittaa Britannian eroneuvotteluiden toisen vaiheen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.12.2017 14.31 | Julkaistu suomeksi 18.12.2017 klo 12.32
Tiedote 597/2017
Kuva: Euroopan unionin neuvosto

Brysselissä perjantaina 15. joulukuuta kokoontuneet 27 EU-maan johtajat päättivät Britannian eroneuvotteluiden toisen vaiheen käynnistämisestä. Lisäksi he kävivät keskustelun talous- ja rahaliiton (EMU) kehittämisen tavoitteista ja haasteista.

Britannian eroneuvotteluiden toisessa vaiheessa käsitellään siirtymäajan järjestelyjä ja käynnistetään alustavat keskustelut EU:n ja Britannian tulevan suhteen puitteista.

”Neuvottelut ovat edenneet hyvin EU:n edellyttämällä tavalla. Tästä voimme olla tyytyväisiä. Meillä on kuitenkin vielä suuri työ edessämme tulevina vuosina. On tärkeää, että EU-maiden yhtenäisyys säilyy jatkossakin”, pääministeri Juha Sipilä totesi.

Erillinen eurohuippukokous keskusteli seuraavista askelmerkeistä talous- ja rahaliiton (EMU) kehittämiseksi. Tärkeimpänä ja kiireellisimpänä pidetään pankkiunionin viimeistelyä.

”Tarvitsemme lisää ponnisteluja riskien vähentämiseksi. Nykyisessä tilanteessa ei ole vielä reilua lähteä jakamaan riskejä yhteiseltä pohjalta, koska jäsenmaiden pankkisektoreiden riskitasot vaihtelevat niin paljon”, pääministeri Sipilä sanoi.

”Suhtaudumme myönteisesti myös Euroopan vakausmekanismin kehittämiseen hallitustenvälisenä järjestelynä. Suomi korostaa tarvetta kehittää valtioiden velkajärjestelymenettelyjä osana vakausmekanismin uudistamista”, Sipilä totesi.

”Suomen tavoitteiden ajamista näissä keskusteluissa auttaa ratkaisevasti se, että olemme hallituksessa sopineet Suomen linjasta huolellisesti ja hyvissä ajoin. Olemme myös löytäneet kumppaneita useista samoin ajattelevista euromaista ja tiivistämme yhteistyötämme entisestään heidän kanssaan”, pääministeri Sipilä kertoi.

Eurohuippukokouksen virallisen agendan lisäksi Euroopan komissio toi esiin omia ehdotuksiaan EMU:n kehittämisestä.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Lisätietoa Eurooppa-neuvostosta 

Sivun alkuun