Hyppää sisältöön

EU-ministerivaliokunnan kokous 27.2.2015

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.2.2015 9.15
Tiedote 103/2015

Ukrainan rahoitusapua, EU:n digitaalisia sisämarkkinoita, energiaunionia sekä EU:n turvallisuusstrategiaa käsiteltiin EU-ministerivaliokunnan kokouksessa 27. helmikuuta.

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannan Ukrainan rahoitusapuun. Sotilaallinen kriisi ja syvät talousvaikeudet uhkaavat maan vakautta. Kun päätetään Ukrainalle myönnettävästä EU:n ja kansainvälisten rahoituslaitosten rahoitusavusta, on otettava huomioon Ukrainan erityinen tilanne sekä unionin ja EU-maiden tarve toimia yhtenäisesti. Suomi hyväksyy komission esityksen 1,8 miljardin euron tuen myöntämisestä Ukrainalle ja on muiden EU-maiden kanssa sitoutunut harkitsemaan avun kasvattamista tulevaisuudessa. Samalla Suomi korostaa kaiken rahoituksen tiukkaa ehdollisuutta liittyen Ukrainan sisäisiin uudistuksiin ja sopeutustoimiin.

EU-ministerivaliokunta keskusteli Euroopan komission keskiviikkona antamasta energiaunioni-esityksestä. Ministerivaliokunta linjasi, että erityistä huomiota tulee kiinnittää Euroopan yhteisen energiamarkkinan kehittämiseen, mikä luo talouskasvua, parantaa energian toimitusvarmuutta ja edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa tehostamalla energian käyttöä. Lisäksi Suomi korostaa uusiutuvan bioenergian merkitystä. Eurooppa-neuvosto käsittelee energiaunionia maaliskuun kokouksessaan.

EU-ministerivaliokunta linjasi, miten Suomi vaikuttaa ennakolta komission toukokuussa odotettavaan esitykseen digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisestä. Digitaalinen talous on keskeinen kasvun moottori. Suomi ajaa turhien rajoitusten poistamista, jotta alan yritysten toiminta helpottuu. Samalla huolehditaan, että kuluttajien on yksinkertaisempaa ja turvallisempaa käyttää digitaalisia palveluita maiden rajojen yli.

EU-ministerivaliokunta käsitteli myös EU:n turvallisuusstrategian uudistamista, josta ulkoministerit keskustelevat ensi viikoilla osana kesäkuun Eurooppa-neuvoston valmistelua. Turvallisuusstrategian uudistaminen on entistäkin tärkeämpää Euroopan muuttuneessa turvallisuustilanteessa. Suomi katsoo, että uudistetun strategian tulee määritellä EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittiset tavoitteet, intressit sekä politiikkaa ohjaavat periaatteet, jotka edistävät unionin kehittämistä turvallisuusyhteisönä

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, valtioneuvoston kanslia ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040-537 07 33, valtioneuvoston kanslia.

Sivun alkuun