Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU voitti Venäjän sianlihan tuontikieltoa koskevan riidan WTO:ssa

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 24.2.2017 13.52
Tiedote

Tiedote 42/2017
23.2.2017

Maailman kauppajärjestö WTO:n valituselimen ratkaisu EU:n ja Venäjän välisessä sianlihan tuontikieltoa koskevassa riidassa on julkaistu 23. helmikuuta 2017. EU voitti riidan.

Venäjä kielsi tammikuussa 2014 sianlihan ja elävien sikojen tuonnin koko EU:n alueelta sen jälkeen, kun yksittäisissä EU-valtioissa oli havaittu afrikkalaista sikaruttoa. Tuontikieltoa ei peruttu taudin leviämistä ehkäisevistä EU:n toimenpiteistä ja tieteellisestä näytöstä huolimatta.

EU riitautti Venäjän toimet WTO:n terveys- ja kasvinsuojelusopimuksen (Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures, SPS) vastaisina.

WTO:n riitojenratkaisupaneelissa ja valituselimessä Venäjän toimet tuomittiin syrjivinä ja kansainvälisten standardien vastaisina.

Ministeri Kai Mykkänen pitää ratkaisua tärkeänä. ”Nyt saatu ratkaisu antaa tärkeän signaalin siitä, että kaikkien WTO-jäsenten tulee kunnioittaa yhteisiä sääntöjä. Syrjivät ja protektionistisiin tarkoituksiin asetetut tuontikiellot ovat kansainvälisen kaupan vastaisia.”

Kyseessä on jo toinen Venäjää koskeva riita, jonka EU voitti. Edellinen ratkaisu koski tiettyjen paperi- ja kartonkituotteiden tullisidontaylityksiä. Venäjän asettamat toimet ovat aiheuttaneet haittaa myös suomalaisille yrityksille.

WTO:n riitojenratkaisujärjestelmällä on keskeinen rooli kauppajärjestelmän ennakoitavuudessa ja jäsenten oikeuksien turvaamisessa. Venäjän tulee seuraavaksi toimeenpanna paneelin ja valituselimen ratkaisut kohtuullisen toimeenpanoajan puitteissa. Toimeenpanoajan pituudesta sovitaan erikseen kevään aikana.

WTO:n ratkaisulla ei ole vaikutusta Venäjän muussa menettelyssä asettamaan elintarvikkeiden tuontikieltoon, jonka voimassaoloa on viimeksi jatkettu 31. joulukuuta 2017 saakka.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Marjut Akola, markkinoillepääsy-yksikkö, puh. 0295 351 105, kaupallinen neuvos Heli Honkapää, puh. 0295 351 455

Kai Mykkänen
 
Sivun alkuun