Hyppää sisältöön

Kehitysministeri Sirpa Paatero tutustui Myanmarin maaohjelmaan

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2015 16.38
Tiedote 86/2015

Suomi on aloittanut tuen varhaiskasvatuksen kehittämiseksi Myanmarissa. Kehitysministeri Sirpa Paatero perehtyi toteutusmalliin vierailullaan Myanmariin.

”Tavatessani keskiviikkona Myanmarin opetusministeri Khin San Yin, keskustelimme maan tekeillä olevasta koulutuksen kehittämissuunnitelmasta, joka ulottuu varhaiskasvatuksesta yliopistoihin. Suomi aloittaa opetusalan yhteistyön varhaiskasvatuksesta, mutta Myanmarissa on vahvaa tuen tarvetta myös esimerkiksi ammatillisen opetuksen puolella”, kehitysministeri Sirpa Paatero totesi torstaina Yangonissa.

Ministeri tutustui Suomen tukemaan varhaiskasvatuksen malliin Yangonin eteläpuoleisella Kunyangonen alueella. Siellä kansainvälisen Pelastakaa lapset -järjestön käynnistämä varhaiskasvatuskeskus on toiminut jo kuusi vuotta, hyvin tuloksin. Järjestö on Suomen kumppani kolmella muulla paikkakunnalla eri puolilla Myanmaria toteutettavassa hankkeessa.  Varhaiskasvatuskeskusten avulla ollaan kehittämässä lapsikeskeisen esiopetuksen toimintamallia koko Myanmarin hyväksi. Keskusten tarjoamaa kokemusta hyödynnetään maan opetusjärjestelmän kehittämisessä.

Varhaiskasvatuskeskusten pyrkimyksenä on tarjota paras mahdollinen alku koulutielle, myös niille lapsille, joiden lähtökohdat koulunkäyntiin ovat syystä tai toisesta heikentyneet. Keskusten toiminta on jo alkuvaiheessa kyläyhteisöjen käsissä.

Myanmar eli lähes puoli vuosisataa eristyksissä sotilashallinnon alla. Maassa käynnistyi 2011 uudistumisprosessi, ja Suomi on tämän vuoden alussa käynnistänyt kehitysyhteistyön maaohjelman Myanmarin kanssa.

Koulutuksen lisäksi ohjelman kaksi muuta pääteemaa ovat demokratia- ja oikeusvaltiokehityksen tuki sekä luonnonvarojen ja ympäristön hyvän hallinnon edistäminen.

Lisätietoja: Erityisasiantuntija Maria Suokko, maria.suokko(at)formin.fi ja ministerin diplomaattiavustaja Claus-Jerker Lindroos, claus-jerker.lindroos(at)formin.fi, puh. +358 40 132 1416

Kuvia kehitysministerin vierailusta varhaiskasvatuskeskukseen: https://www.flickr.com/photos/ulkoministerio/sets/72157651428618672/

Sivun alkuun