Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kehitysministerit päättävät EU:n kehityspolitiikan uudistamisesta

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 19.5.2017 11.30
Tiedote

Tiedote 91/2017
19.5.2017

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu kehitysministerien johdolla 19. toukokuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Ulkoasiainneuvostossa on tarkoitus hyväksyä EU:n uusi kehityspoliittinen konsensus. Konsensus uudistaa EU:n kehityspolitiikan vastaamaan Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteita. Linjaus ohjaa EU:n ja sen jäsenmaiden kehitysyhteistyötä ja -politiikkaa seuraavat 10–15 vuotta.

Suomi on korostanut neuvotteluissa seksuaali- ja lisääntymisterveys- ja -oikeuskysymyksiä. EU:n on otettava ne merkittäväksi tavoitteeksi, jotta myös tytöillä on oikeus omaan kehoonsa, koulutukseen ja omiin valintoihin. Suomen ja muiden samanmielisten maiden vaatimuksesta konsensukseen saatiin viittaus naisten ja tyttöjen oikeuksien kannalta tärkeisiin Pekingin ja Kairon toimintaohjelmiin, jotka heijastavat Suomen tavoitteita. Suomi on korostanut myös ilmastollisesti kestävää energiantuotantoa tukemalla muun muassa fossiilitukiuudistusta koskevia kirjauksia ja kumppanimaiden verotuskyvyn kehittämistä.

Kehitysministerit antavat lisäksi ohjausta EU:n ulkosuhteiden korkealle edustajalle Federica Mogherinille neuvotteluvalmisteluihin EU:n ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren eli AKT-maiden välisen Cotonoun sopimuksen tulevaisuudesta. Sopimus päättyy vuonna 2020. Se sisältää sekä politiikkaa, kauppaa että kehitystä koskevia määräyksiä.

Sekä konsensusneuvotteluissa että keskusteluissa AKT-suhteista Suomi on painottanut, että EU:lla ei tulisi olla erillisiä järjestelyjä AKT-maiden kanssa vaan kaikkia kehitysmaita tulisi kohdella tasavertaisina kumppaneina. Virallista kehitysapua tulisi suunnata ensisijaisesti vähiten kehittyneille ja hauraille valtioille. Tulevien kehitysmaasuhteiden pitäisi perustua alueelliselle ja räätälöidylle lähestymistavalle, joita ohjaa EU:n uusi kehityspoliittinen konsensus.

Ministerit keskustelevat myös ajankohtaisista humanitaarisista kriiseistä Nigeriassa, Etelä-Sudanissa, Etiopiassa, Jemenissä ja Syyriassa. Suomi toivoo, että nykyistä useampi maa myöntäisi humanitaarista apua etenkin avustusjärjestöjen työtä helpottavan yleistuen muodossa.

Ulkoasiainneuvoston kokousta edeltää sisäministereiden ja kehitysministereiden yhteinen illallinen, jossa pohditaan muuttoliikettä EU:n ulkosuhteiden näkökulmasta ja kumppanuuskehyksen toimeenpanoa.

Ministerien lounaalle osallistuu YK:n apulaispääsihteeri Amina Mohamed. Hänen kanssaan ministerit keskustelevat, miten EU toimeenpanee Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteita ulkosuhteissaan.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Pasi Rajala, puh. 0400 464 393 sekä yksikönpäällikkö Sari Lehtiranta, puh. 0295 352 139.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

EU:n kehityspoliittinen linjaus (englanniksi)

Kai Mykkänen
 
Sivun alkuun