Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Konfliktien seksuaalista väkivaltaa voidaan estää - YK:n erityisedustaja vierailee Suomessa

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2015 14.55
Tiedote 94/2015

YK:n pääsihteerin erityisedustaja seksuaalisen väkivallan torjumiseksi konflikteissa, Zainab Bangura, vierailee Suomessa 1.–3. huhtikuuta. Erityisedustaja Bangura tapaa vierailunsa yhteydessä muun muassa ulkoasiainministeri Erkki Tuomiojan, kehitysministeri Sirpa Paateron sekä presidentti Martti Ahtisaaren.

"Suomen linjana on nollatoleranssi seksuaalista väkivaltaa kohtaan kaikkialla mukaan lukien konfliktialueet ja sotatoimitilanteet", korostaa ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja. "Suomen työ naisten oikeuksien ja naisten poliittisen osallistumisen tukemiseksi on erittäin tärkeää seksuaalisen väkivallan estämiseksi sotatilanteissa ja niiden jälkeen."

Erityisedustaja Bangura on avainasemassa seksuaalisen väkivallan kitkemisessä. Bangura on toiminut aiemmin Sierra Leonen ulkoministerinä ja terveysministerinä, YK:n rauhanturvaoperaation johtotehtävissä Liberiassa sekä pitkän linjan kansalaisaktivistina. Tällä hetkellä hän johtaa YK:n Stop Rape Now -ohjelmaa, joka auttaa raiskauksen uhreja ja edistää seksuaalisen väkivallan lopettamista. Suomi on yksi ohjelman suurimmista rahoittajista. Suomi tukee lisäksi kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahastoa sekä Justice Rapid Response -mekanismia, ja oli viime vuonna YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin suurin rahoittaja.

Seksuaalisen väkivallan vastainen toiminta sai viime vuonna uutta vauhtia, kun valtiot antoivat Lontoon huippukokouksessa uusia käytännön sitoumuksia konfliktien seksuaalisen väkivallan lopettamiseksi.

Lisätietoja: ulkoasiainsihteeri Tapio Rantanen, puh. 0295 351 221

Erkki Tuomioja Sirpa Paatero
 
Sivun alkuun