Hyppää sisältöön

Koulutusohjelma tarjoaa mahdollisuuksia Eritrean nuorille

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 26.8.2015 13.47 | Julkaistu suomeksi 27.8.2015 klo 10.47
Tiedote 196/2015

Suomi on aloittamassa ensimmäistä kahdenvälistä kehitysyhteistyöohjelmaansa Eritreassa. Suomalaisten ja eritrealaisten korkeakoulujen välinen yhteistyöohjelma kehittää eritrealaisten korkeakoulujen opetusta, tutkimusta ja opettajankoulutusta. Ohjelma on myös esimerkki siitä, miten kehitysyhteistyöllä voidaan vaikuttaa maastamuuton syihin lähtömaissa.

Eritreaa rasittaa valtava nuorten maastamuutto. Koulutusta ja työmahdollisuuksia vailla olevat nuoret ovat lähteneet sankoin joukoin naapurimaihin ja kohti Eurooppaa paremman elämän toivossa. Välimeren kautta Eurooppaan tulevista pakolaisista eritrealaiset ovat toiseksi suurin ryhmä.

Nyt alkava ohjelma tarjoaa tulevaisuuden mahdollisuuksia maahan jääville nuorille. Tavoitteena on myös tuottaa osaavaa työvoimaa maan työmarkkinoille ja tukea Eritrean avautumista kansainväliseen yhteistyöhön.

Afrikan sarvessa sijaitseva Eritrea on hauras valtio ja kuuluu vähiten kehittyneisiin maihin. Viime vuosina Eritrean hallitus on hiljalleen alkanut avautua kansainväliselle yhteistyölle, ja suunnitellut uudistuksia, joiden toivotaan vaikuttavan myös maastamuuton alkusyihin.

Myös Eritrean korkeakoulut ovat läpikäyneet suuria muutoksia.  Asmaran yliopisto on hajautettu seitsemäksi korkeakouluksi eri puolille maata, ja samalla opiskelijoiden määrä on kasvanut selvästi.

Uusien korkeakoulujen tutkimus- ja opetus- sekä maisteri ja tohtoriohjelmat kaipaavat kehittämistä. Pulaa on pätevästä henkilökunnasta sekä opetusmateriaaleista. Ohjelma pyrkii vastaamaan näihin tarpeisiin muun muassa vahvistamalla yliopistojen verkko-oppimista, opetuksen resursseja ja palveluita.

Ohjelmaan valittiin avoimen haun kautta kolme hanketta. Suomesta ohjelmassa ovat mukana Helsingin, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistot sekä Aalto-yliopisto, joilla on paljon kokemusta vastaavista kehitysyhteistyöhankkeista. Myös eritrealaisia korkeakouluja on mukana neljä. Hankkeet ovat kestoltaan parin vuoden mittaisia.

Hankkeiden toivotaan tukevan korkeakoulutuksen laadun ja kattavuuden lisäksi myös laajemmin maan koulutussektorin kehitystä ja tutkimukseen perustuvan tiedon hyödyntämistä.

Ohjelmaan valittujen hankkeiden kokonaisbudjetti on noin 1,56 miljoonaa euroa, josta Suomen ulkoministeriön rahoitusosuus on noin 1,17 miljoonaa euroa.

Hanketoteutuksesta vastaavat korkeakoulut ja ohjelmaa hallinnoi Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO.

Lisätietoja: Tarkastaja Matti Karvanen, Afrikan ja Lähi-Idän osasto, puh. 0295 351 806

Sivun alkuun