Hyppää sisältöön

Ministeri Niinistö avasi uudistetun Suomen Jääkärimuseon Kauhavalla

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 22.4.2017 16.30
Tiedote

Puolustusministeri Jussi Niinistö avasi 22. huhtikuuta uudistetun Suomen Jääkärimuseon Kauhavalla. Avajaistervehdyksessään ministeri Niinistö kertasi jääkäriliikkeen vaiheita ja pohti jääkäreiden merkitystä Suomelle ja Suomen puolustukselle.

Niinistön mukaan jääkäreiden merkitys isänmaallemme on moninainen. He olivat avainasemissa niin vapaussodassa kuin vapauskamppailumme jatko-osassa toisessa maailmansodassa. Jääkäreillä oli myös suuri vaikutus siihen, miten puolustusvoimia kehitettiin ennen sotia. Uuden, itsenäisen maan puolustusvoimiin istutettiin aktiivisuutta korostava henki ja aktiivisuuteen perustuva taktiikka. Jääkäreiden merkitys Suomen sodanjohdossa oli myös merkittävä.

Niinistö toi puheessaan esille myös sen, mitä jääkärit itse pitivät tärkeimpänä perintönään. Jääkäreiden manifestin mukaan heidän arvokkain perintönsä jälkisukupolville oli luottamus Suomen tulevaisuuteen itsenäisenä valtiona, usko vapauden voittoon ja tahto taistella oikean asian puolesta silloinkin, kun kaikki näyttää toivottamalta.

Jääkäreiden perinnöstä on ministerin mukaan pidettävä huolta: "Paras tapa vaalia jääkäreiden perintöä on ylläpitää edellytyksiä vapaan ja itsenäisen Suomen tarinan jatkuvuudelle. Jääkäreiden korostama tahto on pysynyt korkeana. Valtaosa suomalaisista haluaa edelleen puolustaa maataan kaikissa tilanteissa."

Jääkäreiden perinnön vaaliminen on ministerin mielestä myös maanpuolustustyötä parhaimmillaan. Vaikka sodankäynti on muuttunut keinoiltaan viimeisen 70 vuoden aikana, ei tarve toimia yhtenäisenä kansakuntana puolustusasioissa ole muuttunut mihinkään.

Nyt avattu, uudistettu Jääkärimuseo kertoo jääkäreiden kunniakasta ja mielenkiintoista tarinaa jälkisukupolville.

"Olemme Suomen vapauden ja kansallisen itsenäisyyden huikean tarinan äärellä. Olemme suomalaisen sankaritarinan äärellä - tarinan, jota meidän tulee muistella ja joka meidän tulee muistaa."

Sivun alkuun