Hyppää sisältöön

Ministerit Mykkänen ja Tiilikainen Pietarin talousfoorumiin

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2017 15.56 | Julkaistu suomeksi 15.6.2017 klo 9.08
Tiedote

Ulkoministeriö
Ympäristöministeriö

Tiedote 103/2017
31.5.2017

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ja asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen osallistuvat 1.–3.6.2017 järjestettävään Pietarin kansainväliseen talousfoorumiin (SPIEF). Tapahtuma kokoaa yhteen elinkeinoelämän ja talouspolitiikan vaikuttajia eri maista. Puhujien joukossa ovat muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Intian pääministeri Narendra Modi.

Foorumin yhteydessä ministeri Mykkänen tapaa Venäjän varapääministeri Dmitri Kozakin. Ministerit toimivat yhdessä puheenjohtajina Suomen ja Venäjän hallitustenvälisessä talouskomissiossa, jonka tehtävänä on parantaa suomalaisten yritysten toimintamahdollisuuksia Venäjällä ja luoda yhteyksiä maiden yritysten välille. Puheenjohtajatapaamisessa käsitellään talouskomission alaisten työryhmien asioita ja keskustellaan yritysten ja liiketoimintaympäristön mahdollisista ongelmakohdista.

”Suomen ja Venäjän välinen kauppa sekä venäläismatkailijoiden viisumihakemukset Suomeen ovat viime kuukausina kääntyneet kasvuun. Talousfoorumi ja talouskomission puheenjohtajatapaaminen ovat tilaisuus tukea tätä nousua hakemalla uusia mahdollisuuksia ja ratkomalla ongelmia, joihin Venäjällä aika ajoin törmää”, ministeri Mykkänen sanoo. Vuonna 2016 Venäjä oli Suomen kolmanneksi tärkein kauppakumppani kokonaiskauppavaihdolla mitattuna.

Ministeri Mykkänen keskustelee Pietarissa myös Venäjän entisen talousministeri Aleksei Kudrinin kanssa Venäjän taloudesta ja sen kehittämisestä. Ministeri vierailee lisäksi SRV:n rakennuttamassa Okhta Mall -kauppakeskuksessa, tutustuu Atrian ja YIT:n toimintoihin Gorelovon teollisuuspuistossa ja tapaa useita suomalaisyritysten edustajia. Venäjällä toimii tällä hetkellä yli 400 suomalaista yritystä, ja suomalaisinvestointien arvo maassa on noin 12 miljardia euroa.

Ministeri Tiilikainen tapaa talousfoorumin aikana Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeri Sergei Donskoin, jonka kanssa on määrä keskustella Krasnyi Borin ongelmajätealueen hoidosta sekä yhteistyöstä Suomen vastikään alkaneen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden aikana. Lisäksi kartoitetaan yhteistyömahdollisuuksia kiertotalouteen liittyen. Tiilikainen tapaa myös Pietarin kaupungin ympäristökomitean ja energiayhtiö Fortumin edustajia.

”Pidän tärkeänä, että jatkamme venäläisten kanssa yhteistyötä muun muassa Itämeren suojelun saralla. Omalta osaltani tämän yhteistyön lujittaminen on matkan keskeisimpiä tavoitteita. On ilahduttavaa, että ympäristökysymyksiä voidaan käsitellä talousfoorumin yhteydessä”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Lisätietoja:

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Pasi Rajala, puh. +358 400 464 393

Asunto-, energia- ja ympäristöministerin erityisavustaja Taru Savolainen, puh. +358 40 535 8622

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Ympäristöministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Kai Mykkänen Kimmo Tiilikainen
Sivun alkuun