Hyppää sisältöön

Nina Suomalaisesta Skopjen Etyj-operaation päällikkö

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 28.8.2015 16.29
Tiedote 198/2015

Nina Suomalainen on valittu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Skopjen kenttäoperaation päälliköksi. Etyjin puheenjohtaja, Serbian ulkoministeri Ivica Dačić on nimittänyt uuden päällikön tehtävään 7.9.2015 alkaen.

Etyjin Skopjen operaation päätehtävänä on tukea ja valvoa ns. Ohridin sopimuksen toimeenpanoa. Ohridin sopimus lopetti maan aseellisen konfliktin vuonna 2001. Sen tarkoituksena on taata kaikkien etnisten ryhmien osallistuminen maan poliittiseen, sosiaaliseen ja kulttuurielämään. Sopimus keskittyy desentralisaatioon, syrjimättömyyteen, oikeuteen omaan kieleen ja opetukseen sekä kansalaisten yhtäläiseen osallistumisoikeuteen. Operaation toiminnan keskeisiä alueita ovat lisäksi poliisin ja lainsäädännön uudistaminen sekä hyvän hallinnon ja oikeusturvan kehittäminen.

Operaatioon kuuluvat tarkastusmatkat ja yhteydenpito mm. hallinnon instituutioihin, poliitikkoihin, kansalaisjärjestöihin, uskonnollisiin johtajiin ja poliisivoimiin. Lisäksi autetaan koulutus- ja vaalijärjestelmän kehittämisessä ja tuetaan laittomien aseiden poistamista. Näiden lisäksi mission tehtäviin kuuluvat rajavalvonta, ihmiskaupan ja terrorismin vastaiset toimet, konfliktien estäminen ja ratkaisu, koulutusuudistus, sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen sekä ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen oikeuksien edistäminen.

Etyjin Skopjen operaatio alkoi 1992. Tällä hetkellä operaatio on 148 hengen suuruinen.

Nina Suomalaisella on laaja kansainvälinen kokemus ja hän on toiminut Etyjin Bosnia–Herzegovina -operaation varapäällikkönä vuosina 2012–2015, neuvonantajana Etyjin vähemmistövaltuutetun toimistossa, Etyjin ihmisoikeuksien ja demokraattisten instituutioiden toimistossa sekä Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksessa. Suomalainen on työskennellyt myös YK:n kehitysohjelman palveluksessa ja Kirkon Ulkomaanavussa. Suomalainen on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri.

Lisätietoja: Nina Suomalainen +358 40 533 5869, Suomen Etyj-suurlähettiläs Katja Pehrman puh. +43 676 848 350 350 ja apulaisosastopäällikkö Timo Kantola puh. +358 295 351 477

Sivun alkuun