Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Puolustusministeri Jussi Niinistö: Puolustuksen kaikkien osa-alueiden on oltava kunnossa

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 20.10.2016 18.30
Tiedote

Puolustusministeriössä on valmisteltu kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen liittyvää lakipakettia, kertoi puolustusministeri Jussi Niinistö Maanpuolustuskurssiyhdistyksen syyskokouksessa Helsingissä 20.10.2016.

Säädösvalmistelu onkin yksi osa-alue, jolla puolustusvalmiuttamme ja puolustusvoimien toimintaedellytyksiä voidaan kustannustehokkaasti kehittää. -Kuluneen vuoden aikana tällä rintamalla on ollut poikkeuksellisen aktiivista, ministeri totesi. Osallistuminen kansainvälisen avun antamiseen ja muuhun kansainväliseen toimintaan on tarkoitus lisätä puolustusvoimien uudeksi tehtäväksi.

-Oman puolustuskykymme kannalta tärkeämpi muutos on kuitenkin se, että esitetyt muutokset mahdollistavat ulkomaisen avun pyytämisen myös puolustusvoimiemme ykköstehtävään, Suomen puolustamiseen, ministeri Niinistä tähdensi.

Hallitus valmistelee parhaillaan puolustuspoliittista selontekoa. Siinä esitetään linjaukset puolustuskyvyn ylläpidolle, kehittämiselle ja käytölle noin 10 vuoden ajanjaksolle. Puolustusselonteko nojaa vahvasti aiemmin laadittuun ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekoon.

Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka vastaa itse omasta puolustuksestaan, mutta tekee laaja-alaista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. -Näihin peruslähtökohtiin ei tulevassa puolustusselonteossa ole tarvetta puuttua. Sen sijaan on tärkeää, että puolustuskyvyn ylläpidon ja kehittämisen edellyttämät linjaukset saadaan tehtyä riittävän konkreettisesti ja että niille saadaan myös mahdollisimman laaja parlamentaarinen tuki.

Tällä puolustusministeri viittasi tuleviin strategisiin hankkeisiin: Laivue 2020 -hankkeeseen ja Hornet-hävittäjien korvaamiseen. Hankkeet ovat mittaluokaltaan niin suuria ja pitkäkestoisia, että niitä koskeville linjauksille on saatava laaja parlamentaarinen tuki jo ennen lopullisten hankintapäätösten tekemistä. - Kyse ei ole vain meri- ja ilmavoimista, vaan koko puolustuskykyymme ratkaisevasti vaikuttavista suorituskyvyistä.

Strategiset hankkeet ja puolustuksen muu kehittäminen eivät saa joutua kilpailemaan toistensa kanssa. -Puolustuskykymme on muodostettava jo rauhan aikana sellainen ennaltaehkäisevä pidäke, että mahdollinen aseellinen hyökkäys maahamme arvioidaan yksinkertaisesti liian kalliiksi. Se onnistuu vain, jos puolustuksen kaikki osa-alueet ovat kunnossa.

Puolustusministeri Niinistön puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: www.defmin.fi/puheet.

 
Sivun alkuun