Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Puolustusministeri Niinistö: Nyt on maavoimien vuoro

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 12.9.2016 9.30
Tiedote

Puolustusministeri Jussi Niinistö esitti tervehdyksensä 218. maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä 12.9.2016. Ministeri Niinistö korosti tervehdyksessään maavoimien kehittämistä, joka keskittyy maavoimien operatiivisiin joukkoihin. Niinistön mukaan maavoimien suorituskykyjä kehitetään parhaillaan useilla merkittävillä hankinnoilla.

Niinistö painotti kaikkien puolustushaarojen merkitystä sotilaallisessa puolustuskyvyssämme: "Mikäli joku näistä ei ole kunnossa, ei puolustus toimi."

Kuluneen vuoden aikana käynnistetyt strategiset hankkeet, merivoimien taistelualushanke Laivue 2020 ja Hornetit korvaava HX-hanke ovat Niinistön mukaan Suomelle tärkeitä meri- ja ilmavoimien toimintakyvyn turvaamisessa. Maavoimien kehittäminen on kuitenkin jäänyt vähemmälle mediahuomiolle: "Ennen pääosin ensi vuosikymmenelle ajoittuvia meri- ja ilmavoimien hankkeita on maavoimien vuoro. Voi sanoa, että tämä vaalikausi on maavoimien", totesi Niinistö tervehdyksessään.

Ilmatorjunta-, panssarintorjunta- ja tykistöjärjestelmien vanheneminen ovat olleet Niinistön mukaan haasteellisimpia. Käynnissä olevan operatiivinen tykistö -hankkeen tavoitteena on korvata osittain 2020- ja 2030-luvuilla vanhenevaa tykistöä: "Uusi operatiivinen tykistöjärjestelmä on tarkoitus saada maavoimien käyttöön 2020-luvun alkuun mennessä."

Niinistö nosti tervehdyksessä esille myös menetykset, jotka Suomen liittyminen Ottawan jalkaväkimiinat kieltävään sopimukseen aiheutti maavoimien suorituskyvylle. Niinistön mukaan osa menetetyistä kyvyistä on tähän päivään mennessä saatu korvattua: "Korvaavia ratkaisuja on etsitty ja kotimainen teollisuus on ollut siinä ilahduttavan aktiivinen. Jo tehtyjä, kotimaiseen innovaatioon perustuvia tuotteita, ovat muun muassa viuhka- ja raivaamisenestopanokset. Uudelle kotimaiselle innovoinnille on silti tilaa."

Ministeri Niinistön puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: www.defmin.fi/puheet.

 
Sivun alkuun