Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Puolustusministeri Niinistö: Puolustusta ei voi laiminlyödä taloudellisesti vaikeina aikoina

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 26.7.2016 14.30
Tiedote

"Bengtskärin puolustaminen oli mahdollista vain kaikkien puolustushaarojen yhteisin voimin. Tässä suhteessa asiat eivät ole 75 vuodessa muuttuneet. Kaikkia puolustushaaroja ja aselajeja tarvitaan edelleen", ministeri Niinistö painotti Bengtskärin majakalla pidetyssä Bengtskärin taistelun 75-vuotismuistojuhlassa 26.7.2016.

Niinistö muistutti Euroopan turvallisuustilanteen muutoksesta ja Itämeren piirissä tapahtuneesta sotilaallisen aktiviteetin lisäyksestä. "Suomen osalta tilanne on edelleen vakaa. Yleisestä asevelvollisuudesta ja koko maan puolustamisesta kiinnipitäminen on ollut viisasta politiikkaa. Puolustusratkaisumme on osoittautunut aikaa kestäväksi."

Keskeinen kysymys on, miten puolustus turvataan tulevina vuosina. "Vaikka yleinen asevelvollisuus on kustannustehokas tapa järjestää Suomen kaltaisen, väkimäärältään pienen, mutta pinta-alaltaan suuren maan puolustus, vaatii se resursseja. Sotilasliittoon kuulumattomana maana meillä on oltava kaikki uskottavan puolustuksen vaatimat suorituskyvyt omasta takaa."

"Pääosin reservistä koostuvat sodan ajan joukot on kyettävä mitoittamaan, varustamaan ja kouluttamaan tehtävien edellyttämällä tavalla. Merivoimien aluskalustoa on uusittava ja ilmavoimien Hornet-hävittäjät korvattava uusilla monitoimihävittäjillä", Niinistö jatkoi.

"Nykyisessä valtiontalouden tilanteessa yhtälö rahoituskysymysten ratkaisemiseksi ei ole helppo. Päätökset puolustuksemme tulevaisuudesta eivät kuitenkaan voi eivätkä saa perustua pelkästään taloudellisiin seikkoihin. Isänmaan puolustusta ei voi laiminlyödä edes taloudellisesti vaikeina aikoina", tähdensi Niinistö.

 
Sivun alkuun