Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Rauhanvälitys YK:n rauhantyön keskiöön

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 1.10.2015 17.02
Tiedote 219/2015

Suomi ja Turkki järjestivät rauhanvälityksen ystäväryhmän kuudennen ministerikokouksen New Yorkissa 1.10.2015.

Kokouksen pääaiheena oli kesäkuussa valmistunut, Itä-Timorin ex-presidentti Jose Ramos-Hortan johtaman korkean tason paneelin tekemä YK:n rauhanoperaatioita tarkasteleva raportti ja sen rauhanvälitystä koskevat suositukset. YK:n rauhanoperaatiotarkastelu nostaa ensi kertaa konfliktien ennaltaehkäisyn ja rauhanvälityksen YK:n rauhanoperaatiotoiminnan keskiöön. Tämä johtuu osittain maailmanpolitiikan muutoksesta mutta on myös Suomen ja Turkin johdolla tehdyn pitkäjänteisen työn merkittävä tulos. Raportti antaa erinomaisen pohjan ystäväryhmän jatkotyölle globaalin rauhanvälityksen vahvistamiseksi.

Kokouksen puheenjohtajina toimivat ulkoministeri Timo Soini ja Turkin ulkoministeri Feridun Sinirlioğlu. Kokoukseen osallistui edustaja 38:sta ystäväryhmän jäsenmaasta ja -järjestöstä. Osallistujien joukossa olivat mm. ETYJin pääsihteeri Lamberto Zannier, Afrikan unionin rauhan ja turvallisuuden komissaari Smail Chergui, YK:n poliittisten asioiden alipääsihteeri Jeffrey Feltman ja Jose Ramos-Horta. Myös ulkoministeri Soinin erityisedustaja rauhanvälityksessä, kansanedustaja Pekka Haavisto osallistui kokoukseen.

Sekä ulkoministeri Soini että Turkin ulkoministeri Sinirlioğlu totesivat, että naisten roolia rauhanneuvotteluissa tulee vahvistaa. Ulkoministeri Soini muistutti myös kansalaisyhteiskunnan merkittävästä roolista rauhanvälityksessä.

Suomi järjestää New Yorkissa 2.10. myös sivutapahtuman uskonnollisesta sektarianismista. Yhdessä Yhdysvaltojen, Espanjan ja Islamilaisten valtioiden yhteistyöjärjestö OIC:n kanssa järjestettävässä tapahtumassa keskustellaan uskonnollisten johtajien roolista rauhanvälityksessä.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin kabinettipäällikkö Raili Lahnalampi, puh. 050 550 7546 ja yksikön päällikkö Katri Viinikka, puh. 040 753 2730.

Tiedotetta päivitetty 7.10: Lisätty maininta Turkista toisena järjestäjänä.

 
Sivun alkuun